Zeman chce 101 podpisů ověřených notářem. Viróza? žasne Němcová

Praha – 101 poslaneckých podpisů, navrch notářsky ověřených, bude požadovat prezident Miloš Zeman po ODS a TOP 09 jako podmínku k úvahám, zda stranám bývalé vládní koalice umožní případný druhý pokus o sestavení vlády. Případná koaliční kandidátka na premiérku Miroslava Němcová pro ČT uvedla, že sama za sebe odmítá takový požadavek splnit, pokud ho Zeman myslí vážně. Podle Němcové může jít i o legraci, nebo „prudkou letní virózu“.

V rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář Zeman zavzpomínal na nedávná setkání s lídry klubů ODS a TOP 09 Markem Bendou a Petrem Gazdíkem, při nichž prý pravicové politiky požádal, aby mu v případě, že bude nutné přistoupit k druhému pokusu o jmenování vlády, znovu přinesli seznam s podpisy 101 poslanců. „Dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřeny,“ poznamenal Zeman. Na otázku, zda v takovém případě pravice po případném neúspěchu Rusnokovy vlády druhý pokus dostane, prezident odpověděl: „V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají“.

„Buďto si pan prezident ze všech střílí a myslí to jako velkou legraci, nebo dostal prudkou letní virózu. Anebo to myslí vážně a v tom případě bych se já musela zeptat, kterého notáře požádal, aby mu dal potvrzení, jež by umožnilo vznik Rusnokovy vlády. Kterého notáře nebo odborníka například ze SPOZ,“ reagovala pro Českou televizi Miroslava Němcová.

Podle jejích slov sněmovní většina existuje a odmítá její zpochybňování. Jde podle ní o hrubý nátlak od Zemana na sněmovnu, který zpochybňuje poslance jako držitele mandátu. „Odmítám jít a v žádném případě nepůjdu naproti panu prezidentovi v jeho požadavku, abychom nechali podpisy notářsky ověřit,“ konstatovala Němcová. To by Zeman podle ní mohl podobný požadavek klást při každém schválení zákona sněmovnou, než ho sám podepíše.

Pověřený předseda ODS Martin Kuba: „Bych si snad dovolil navrhnout, aby daný notář byl členem SPOZ, abychom měli stoprocentní jistotu, že se jedná o toho správného odborníka.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík:„My máme v poslaneckém klubu celou řadu starostů, kteří mají ze zákona právo ověřovat listiny, několik advokátů, takže my jsme připraveni.“

Parlament má takový diktát z Hradu jednoduše odmítnout a vůbec o něm nepřemýšlet. Jde podle Němcové o alibi, které má přinést Rusnokově vládě co nejdelší čas pro vládnutí v demisi po případném vyslovení nedůvěry sněmovnou.

Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Sobotka: Zemanova žádost je zbytečná, vládu chci sestavit já

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, prezidentův požadavek považuje za zbytečný. „Pokud pan prezident nechtěl 101 podpisů po panu Rusnokovi v okamžiku, kdy jmenoval jeho vládu, neměl by požadovat dopředu a priori 101 podpisů ani v rámci druhého pokusu,“ prohlásil.

Zároveň přišel prohlášením, v němž vyjádřil přesvědčení, že mu prezident Miloš Zeman dá šanci sestavit vládu, pokud kabinet Jiřího Rusnoka nezíská důvěru Sněmovny. „Věřím, že se prezident Miloš Zeman bude řídit při případném udělení druhého pokusu sestavit vládu ústavními zvyklostmi a pověří sestavením vlády vítěze minulých voleb do Poslanecké sněmovny tak, aby nepotvrdil legitimitu vlády založené na politických subjektech, které nikdo nevolil, a nesvěří sestavení vlády do rukou pochybné koalice,“ uvedl.

Nárok na pokus sestavit vládu Zeman šéfovi ČSSD neupírá, sociální demokraté vyhráli poslední volby. Možnost sestavit kabinet by prý Sobotka dostal při prvním pokusu, kdyby chtěl. „Kdyby si Bohuslav Sobotka jako předseda ČSSD o první pokus řekl, dostal by ho. Právě proto, že u prvního pokusu může prezident poněkud více riskovat… Bohužel Bohuslav Sobotka to několikrát veřejně odmítl,“ prohlásil Zeman.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Podporu od některých stran prý Rusnokova vláda dostane

Prezident předpokládá pro Rusnokův kabinet podporu některých stran. „Po kolečku těchto jednání mohu konstatovat, že je pravděpodobné - nikoliv jisté, protože co je v politice jistého - že podporu určitých parlamentních stran Rusnokova vláda dostane,“ prohlásil Zeman s odkazem na nedávná setkání s politiky v Lánech. 

Připomněl, že ve Sněmovně je 17 nezařazených poslanců a poslankyň: „Petr Nečas jim říkal 'volné radikály'. A zatím nikdo neví, jak se tito nezařazení poslanci zachovají.“ Počítá mezi ně i osm poslanců někdejší vládní strany LIDEM, jejíž šéfka Karolína Peake ale dává najevo přání pokračovat v koalici s ODS a TOP 09.

Zeman stále drží Rusnokovi místo v radě ČNB

Miloš Zeman stále počítá s tím, že do bankovní rady České národní banky (ČNB) jmenuje nynějšího premiéra Rusnoka. Nejbližší termín je na jaře příštího roku, kdy končí mandát současné člence rady Evě Zamrazilové. „Já už jsem to prohlásil zhruba před rokem ještě v době prezidentské kampaně a já málokdy měním své názory,“ odpověděl prezident na otázku, zda s Rusnokem v ČNB nadále počítá. Nynější premiér, jehož kabinet zatím nemá jistou podporu ve Sněmovně, by teoreticky v případě úspěchu mohl vést zemi až do řádného termínu voleb v květnu příštího roku. Další možnost přijde až o dva roky později, kdy končí Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer. Poslední, koho bude moci nový prezident vyměnit, budou Pavel Řežábek a Lubomír Lízal.