Exposlankyni Kailovou, kterou kolegové nevydali, obvinila policie

Policie obvinila bývalou poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD) z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. Obvinění jí hrozilo již dříve, Poslanecká sněmovna ji však nevydala. Stíhání Kailové se tak rozbíhá teprve ve chvíli, kdy si již další dva aktéři kauzy ústeckého vítání občánků vyslechli nepravomocný rozsudek. Sama Zuzana Kailová považuje obvinění za nesmyslné a chce se mu bránit.

Policisté museli počkat, než Zuzaně Kailové vyprší poslanecký mandát, protože patří k těm poslancům, jejichž vydání sněmovna odmítla. Loni však již nekandidovala, a tak nyní jejímu obvinění nic nebrání. „Třiačtyřicetiletá žena byla obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku. V případě uznání viny jí hrozí až 10 let vězení,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Stíhání se týká projektu vítání občánků v Ústí nad Labem, kde bývala Zuzana Kailová náměstkyní primátora. Měla být původně obviněna spolu s exprimátorem Vítem Mandíkem (ČSSD) a někdejším radním Josefem Macíkem (ČSSD), kteří si již vyslechli rozsudky, byť zatím nepravomocné. Bývalá náměstkyně se chce obvinění bránit. „Je účelové a nesmyslné,“ uvedla.

Kauza ústeckých politiků se týká zakázky na zajištění vítání občánků pro roky 2012 až 2014. Město nejprve vypsalo zakázku, se kterou oslovila pět firem. Přihlásila se však i další, a radnice soutěž zrušila. Následně pak město svěřilo zakázku administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen jedna společnost, které pak rada města zakázku přidělila.

Společnost měla během tří let získat pět milionů korun, služby ale byly podle policie nadhodnocené. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Exprimátor Mandík i bývalý radní Macík dostali loni od ústeckého okresního soudu každý osmnáctiměsíční podmínku, mají nahradit škodu, kterou soud vyčíslil na 348 tisíc korun, a navíc dostali stotisícové pokuty. Podle soudu se dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba je vinila také ze zneužití pravomoci, toho však byli zproštěni. Oba se proti rozsudku odvolali, a případem se tak bude zabývat ústecký krajský soud.