Poslankyni Kailovou si kolegové nenechají vzít, vydání ke stíhání odmítli

Praha – Bývalou náměstkyni primátora Ústí nad Labem a současnou poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD) nevydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání. Policie ji vinila z manipulace s tendrem na vítání občánků, který připravila spolu s primátorem Vítem Mandíkem (ČSSD). Za Kailovou se postavili především poslanci, kteří v minulosti byli nebo stále jsou činní v komunální politice, včetně zástupců opozice.

Proti vydání Zuzany Kailové k trestnímu stíhání se postavila například starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo bývalý předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát. Černochová hovořila o „honu na komunální politiky“, sociálnědemokratická poslankyně a exministryně spravedlnosti potom kritizovala trestní stíhání, kterému podle ní „čouhá účelovost z bot“. Sama poslankyně, které se žádost týkala, potom označila stíhání za součást kampaně před podzimními komunálními volbami, poukázala, že trestní oznámení, které stálo na počátku vyšetřování, podal zástupce konkurenčního politického hnutí. Vydání Kailové, která dnes kromě poslanecké lavice zasedá nadále i v radě Ústí nad Labem, ale již jen jako řadová radní, naopak podpořil například Roman Vondráček (ANO), který poslance vyzval, aby neposuzovali vinu a ponechali to soudu.

Poslanci z ANO byli nakonec hlavní skupinou hlasující pro vydání bývalé ústecké náměstkyně. Proti byla většina poslanců ČSSD, ODS, TOP 09 i zástupců KDU-ČSL, zatímco komunisté se vesměs zdrželi. Zuzanu Kailovou tak policisté kvůli vítání ústeckých občánků stíhat nebudou.

Kauza vítání občánků ale rozhodnutím sněmovny nekončí. Policie již obvinila primátora Mandíka, kterého poslanecká imunita nechrání, a také radního Josefa Macíka. Vyšetřovatelům se nelíbí smlouva s firmou, která akci od roku 2012 do března 2013 organizovala. Matky při vítání dostávaly dárkový šek v hodnotě 5 000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Město mělo společnosti celkem zaplatit více než pět milionů korun, nakonec do ukončení smlouvy zaplatilo zhruba dva miliony. Policisté tvrdí, že Mandík s Kailovou a Macíkem využili svého postavení a neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. Radnici tak podle policistů vznikla nejméně milionová škoda, za což obviněným hrozí tříleté až desetileté vězení.

Ústecký primátor se svou tehdejší náměstkyní po ustavení nového vedení města v roce 2010
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK