Babiš: První pokus o důvěru asi nevyjde, po druhém budeme chtít nové volby

Události: Menšinová vláda ANO zřejmě nezíská důvěru (zdroj: ČT24)

Menšinová vláda hnutí ANO zřejmě nezíská důvěru sněmovny. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl v Událostech ČT poté, co dokončil většinu schůzek, na kterých hledal podporu nebo toleranci kabinetu. Všechny strany to ale odmítly, možnou podporu připouští jen KSČM. Pokud by Babiš neuspěl se svým kabinetem ani na druhý pokus, chce usilovat o předčasné volby.

Sám přiznáváte, že váš první pokus o získání důvěry asi nebude úspěšný. Co tedy ještě můžete partnerům nabídnout? Nejsou už všechny vaše možnosti vyčerpané?

My na základě jednání určitě budeme návrh programového prohlášení vlády doplňovat. Ne jenom na základě těchto jednání, ale dostali jsme i návrhy od Svazu měst a obcí, od odborářů a dalších institucí, od Rekonstrukce státu. Takže návrh programového prohlášení dozná některé změny. Nicméně to vyjádření většiny je jasné, že první pokus nepodpoří.

Mění se vašima očima atmosféra na schůzkách, případně stávají se některé strany přístupnějšími?

Jednání byla konstruktivní. Jednání s Piráty bylo velice konkrétní, s KSČM, SPD, ODS i ČSSD taky. Jednání s KDU-ČSL a STAN byla ne úplně v dobré atmosféře, hlavním problémem spolupráce je moje osoba.

Jaký scénář je podle vás nejpravděpodobnější, respektive na jaký teď spoléháte? Je to podpora od komunistů a odchod několika dalších poslanců ze sálu? Nebo zkrátka až druhý pokus s druhou vládou?

My určitě žádné způsoby získání důvěry, jak to kdysi dělal pan Topolánek, že na druhý pokus nějací poslanci přeběhli na jeho stranu, nebudeme dělat. To znamená, že pravděpodobně první pokus nedopadne.

Potom bude klíčový druhý pokus, pokud ho vůbec dostaneme. A pokud by to nedopadlo, tak už potom asi nebudeme otravovat lidi a budeme usilovat o předčasné volby.

Vyjednávání s některými stranami komplikuje vaše obvinění kvůli Čapímu hnízdu. Teď skončil prověřování dotace také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Skloňovali nějak tento fakt zástupci stran, se kterými jste jednal? A byl to pro ně další podpůrný argument, proč vaši menšinovou vládu nepodpořit?

Bylo to o mojí osobě. Hlavně pan Farský (poslanec hnutí STAN, pozn. red.) má problém, že jsem kdysi byl členem KSČ. Někteří z těch vyjednavačů byli osobní. Nebylo to o OLAFu, určitě ne.