Nečas: Nevím, zač mám být obviněn. K výměně funkcí za rezignaci nedošlo

Praha - Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) popírá, že by byla uzavřena nějaká dohoda o rezignaci takzvaných rebelujících poslanců výměnou za funkce v podnicích s podílem státu. Není mu tedy jasné, proč a z čeho by měl být obviněný. Všechny dosud známé informace stále silněji ukazují, že se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků, uvedl v tiskovém prohlášení. Státní zástupce dnes požádal Sněmovnu o vydání Nečase k trestnímu stíhání.

„Žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání považuji za očekávatelné vyústění kauzy s údajným uplácením poslanců. Přesto musím trvat na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti. Navíc žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný,“ napsal Nečas ve svém prohlášení.

Kriminalizaci politických kroků odstupující premiér odmítá, označil ji za nepřijatelnou a nehodlá se jí podvolit. „Jsem připravený se plně obhájit před orgány činnými v trestním řízení i před Poslaneckou sněmovnou, která se bude žádostí zabývat,“ dodal na závěr.

Marek Benda
Zdroj: ČT24

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda tvrdí, že žádost se týká pouze údajného úplatku pro bývalé poslance ODS, který měl spočívat v jejich obsazení do pozic ve firmách se státní účastí. „Tak, jak jsme deklarovali už i v minulosti, nepokládáme tento výklad práva ze strany olomouckých žalobců za možný. Proto nikdo z našich poslanců nepodpoří vydání Petra Nečase,“ ujistil Benda.

Žádost o vydání Nečase tématem Událostí (zdroj: ČT24)