Bečvář: Armáda bude potřebovat novou jednotku pomáhající spojencům v Česku

Armáda bude potřebovat vytvořit jednotku o velikosti praporu, tedy několika stovek mužů, která bude mít na starosti pomoc a přijímání spojeneckých jednotek působících na českém území. Uvedl to náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Bude také nutné zaměřit se na reorganizaci systému velení a řízení české armády.

„Musíme posílit schopnosti Host Nation Support, to znamená vybudovat například jednotku praporního typu, která bude předurčena pro přijímání a pomoc koaličním jednotkám, které by případně působily na našem území, nebo jim poskytovala podporu během průjezdů či výcviku na našem území,“ řekl Bečvář. Podobné jednotky podle něj běžně mají i spojenci z okolních zemí.

„Druhá věc je, že my se dneska musíme vrátit také k otázkám reorganizace nebo změny systému velení a řízení armády,“ dodal k potřebným změnám v armádě.

Znamená to podle něj, že musí být vytvořena taková struktura, která bude mít všechny komponenty, které jsou schopny plnit úkoly jak v zahraničních misích, tak i v ČR včetně podpory integrovaného záchranného systému a policie. „V minulosti byly velitelské prvky silně redukovány a my dnes skutečně narážíme na limity, které tento stav klade při doplňování jednotek a řízení jejich efektivní činnosti,“ dodal Bečvář.

Příští rok by mělo začít i periodické zhodnocení naplňování Koncepce výstavby armády ČR, která byla přijata na konci roku 2015. Výsledky by podle Bečváře měly být k dispozici v roce 2019 a o rok později by mohla být na jejich základě koncepce upravena.

Navyšovat se má počet vojáků i aktivních záloh

Bečvář zdůraznil, že v upraveném dokumentu musí být zapracováno celkové navýšení počtu vojáků armády ze současných 24 tisíc o dalších 5000 profesionálů a rovněž ponechán počet 5000 členů aktivních záloh.

„Tam není možné žádné vychýlení. Armáda se musí dostat na počty, které v současném vývoji bezpečnostního prostředí zajistí bezpečnost České republiky a zabezpečí naše alianční a koaliční povinnosti,“ řekl.

Urychlení náboru nových členů si vytkla jako jednu z priorit i nová ministryně obrany Karla Šlechtová (nestr. za ANO). Nyní je v plánu navýšení počtu členů aktivních záloh na 5000 do roku 2025. „Ten cíl je hezký, ale já bych jej chtěla stihnout možná už i do roku 2020,“ podotkla Šlechtová. Urychlit chce i nábor nových vojáků, aby jejich počet dosáhl 30 tisíc. V této souvislosti mluvil její předchůdce ve funkci Martin Stropnický (ANO) o zhruba pěti až sedmiletém horizontu.

Vydáno pod