Janoušek, Grygárek, Toman - sousedské vztahy od Myšáka

Praha - Policejní razie, kterou rozpoutala kauza okolo Jany Nagyové, ukázala nečekané souvislosti. Jednou z nich je například luxusní dům v centru Prahy, jenž ukrývá dva zajímavé sousedy - lobbistu Romana Janouška a bývalého náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Ten navíc byt pronajímá bývalému vysoce postavenému úředníkovi pražského magistrátu Jiřímu Tomanovi. O Galerii Myšák v centru Prahy se zajímala Jana Neumannová z pořadu Reportéři ČT.

Galerie Myšák v centru Prahy je už dlouhou dobu známá jako místo, na němž se neoficiálně projednává velká část pražských zakázek. Sám Roman Janoušek, který na této lukrativní adrese sídlí, si nemůže tohle místo vynachválit. Lidé tam prý za ním rádi chodí, dobře se tam parkuje a v případě dopravních komplikací či pěkného počasí sem lze vždy dojít pěšky.

Jiří Witzany, bývalý pražský zastupitel (1998-2010, ED):

„Od některých developerů jsem slyšel, že vlastně všechno, co chtějí prosadit, změnu územního plánu nebo nějaký nový projekt, nejprve musí projednat s Romanem Janouškem a dohodnout s ním podmínky a potom teprve je možné to realizovat a jednat oficiálně s městem.“

Kromě již zmíněného lobbisty Romana Janouška mají ale byty v tomto domě i jiné majitele či nájemníky. Kontroverzní je hned Janouškův soused – bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek. Ten však tvrdí, že se o svém sousedu Janouškovi dozvěděl až po dvou letech.

Ačkoliv Grygárek tvrdí, že s Romanem Janouškem nemá nic společného, v rozsáhlé korupční kauze posledních dnů je označován za toho, kdo měl různá vyšetřování v Praze takzvaně zametat pod koberec. „I sebezřejmější trestní oznámení nebo podnět prostě narazil a vyšetřování skončilo,“ tvrdí bývalý pražský zastupitel Witzany.

Jedním z takových případů byla podle Transparency International kauza prošetřování praní špinavých peněz na kontech ovládaných Romanem Janouškem ve Švýcarsku. Grygárek ale jakékoliv ovlivňování této kauzy odmítá.

Jiří Fiala, analytik Transparency International:

„Švýcarská policie tehdy odhalila konta, přes která protekly stovky milionů směřujících za podezřelých podmínek z České republiky do Švýcarska. Vrchní pražské zastupitelství zastoupené Liborem Grygárkem odpovědělo Švýcarsku, že nemá zájem tyto informace dále šetřit.“

Libor Grygárek - investor

Jelikož se Galerie Myšák nachází nedaleko Václavského náměstí, je bez pochyb, že toto místo je jedním z nejlukrativnějších v hlavním městě. Bezmála 80metrový byt tam koupila tchýně Libora Grygárka v roce 2008 za 13 milionů korun. Bývalý státní zástupce s manželkou jej pak od ní v loňském roce odkoupil za zhruba stejnou cenu.

Není to ale zdaleka jediná nemovitost pořízená Liborem Grygárkem v posledních letech. „V současné době jsem vlastníkem dvou rodinných domů, jedné parcely a jednoho bytu,“ uvedl Grygárek s tím, že jeho čistý příjem ze zaměstnání od roku 1984 je 12 milionů korun. Čistý příjem z pronájmů nemovitostí činí 26 milionů korun.

Grygárkovy příjmy ze zaměstnání, z pronájmu nemovitostí a z advokacie
Zdroj: ČT24

Grygárek podle svých slov vydělal celkem přes 40 milionů korun. Nemovitosti nakoupil za necelých 33 milionů korun. To ale nejsou jediné investované peníze, další totiž musel vložit do rekonstrukcí za částku 7 milionů korun. Z toho tedy vyplývá, že veškeré své vydělané peníze bývalý státní zástupce investoval do nemovitostí.

Jiří Toman - „slušný a platící nájemník“

Grygárkův byt v Galerii Myšák má i jiného dalšího zajímavého nájemníka, jehož jméno se v současné době také hodně skloňuje. Tím jménem je Jiří Toman - bývalý vysoce postavený úředník pražského magistrátu z éry Pavla Béma, který měl na starost investice města. „Je pravda, že pan Janoušek mě požádal, respektive mi navrhl, že by tento byt mohl být pronajmut panu Tomanovi,“ přiznal Grygárek s tím, že jediné, o co mu šlo, bylo, „aby to byl slušný a platící klient“.

Jiří Toman, bývalý úředník pražského magistrátu z éry Pavla Béma
Zdroj: ČT24

Jiřímu Tomanovi už Reportéři ČT věnovali několik reportáží, když sledovali sporné či předražené projekty. Toman totiž jako ředitel odboru městského investora rozhodoval o stovkách milionů korun. A právě v Galerii Myšák prý navštěvoval Romana Janouška, kde údajně podle Transparency International řešili veřejné zakázky Hlavního města Prahy.

Jiří Fiala, analytik Transparency International:

„Jiří Toman byl jedním z vysokých úředníků pražského magistrátu, který byl s Romanem Janouškem v poměrně častém kontaktu. V Galerii Myšák se dohadovaly kontroverzní obchody v hodnotách stovek milionů korun, které opakovaně prošetřuje policie. Na takovém místě by neměl bývalý náměstek vrchního státního zastupitelství Grygárek vůbec figurovat.“

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)