Poslanec Růžička znovu otočil a nakonec požádá sněmovnu o své vydání

Poslanec Pavel Růžička (ANO) nakonec požádá sněmovnu, aby ho vydala k trestnímu stíhání. Ještě před volbami ho policie obvinila jako městského radního Postoloprt kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu. Růžička sice vinu odmítá, po svém zvolení do sněmovny však prohlásil, že o vydání nepožádá a rozhodnutí nechá na poslancích.

„Stále platí, že je i v mém zájmu, aby byla tato kauza co nejrychleji ukončena,“ uvedl Růžička v tiskové zprávě. Zákony prý nikdy neporušil a při všech hlasováních se podle svých slov řídil slibem člena zastupitelstva.

Růžička čelí obvinění pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Policie v případu stíhá i dalších devět městských zastupitelů. Růžička už dřív uvedl, že trestní oznámení podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent.

Ještě před sněmovními volbami Růžička veřejně uváděl, že se v případě zvolení poslancem sám nechá vydat ke stíhání. „Ze začátku jsem říkal, že se imunity okamžitě vzdám,“ uvedl koncem listopadu pro iRozhlas.cz, jenže nakonec otočil: prý proto, aby se o jeho případu debatovalo na půdě sněmovny „v zájmu všech zastupitelů v republice“.

Teď tedy Růžička otočil podruhé a sám požádá o své vydání k trestnímu stíhání. Sněmovna obdržela policejní žádost o jeho vydání ke stíhání v uplynulých dnech. Zvolením do dolní komory totiž získal imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Nová sněmovna řeší nebo bude řešit několik policejních žádostí o vydání poslanců. Poslanci budou znovu rozhodovat i o vydání poslance ODS Bohuslava Svobody v případu pražské městské karty Opencard. Nejsledovanější případ se pak týká vydání premiéra Andreje Babiše a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka kvůli kauze Čapí hnízdo.