Úřad vlády povede Augustin z Hradu, uvedl Babiš. Ve Strakově akademii působil i za Rusnoka

Vedoucím Úřadu vlády se po jmenování kabinetu Andreje Babiše (ANO) stane současný ředitel analytického odboru Kanceláře prezidenta republiky Radek Augustin. Serveru Lidovky.cz to řekl Babiš. Funkci ve Strakově akademii už Augustin zastával v době úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Babiš po svém jmenování premiérem avizoval, že jeho vláda zasedne bezprostředně po svém jmenování příští středu. Na prvním jednání určí mimo jiné vedoucího Úřadu vlády a mluvčí kabinetu. Stávajícím vedoucím Úřadu vlády je od 29. ledna 2014 Pavel Dvořák.

Augustin byl 12 let členem ČSSD, v roce 2010 se však stal jedním ze zakládajících členů Strany práv občanů (SPO), která je spojena s prezidentem Milošem Zemanem a dříve se k současnému prezidentovi hlásila i názvem Strana práv občanů - zemanovci. Vedoucím Úřadu vlády se stal za Rusnoka.

Krátce po jmenování koaliční vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a nástupu Dvořáka odešel pracovat do Kanceláře prezidenta republiky.

  • Narodil se 25. dubna 1977, vystudoval obor historie s rozšířenou výukou jazyků na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity Opava (2002).
  • Od února 2014 je zaměstnán jako ředitel analytického odboru kanceláře prezidenta republiky.
  • V minulosti pracoval také jako projektový manažer projektů čerpajících prostředky ze strukturálních fondů EU, zejména v oblasti školství a vzdělávání; v červenci 2013 jej Rusnokův kabinet jmenoval vedoucím Úřadu vlády, z funkce odešel po nástupu Sobotkovy vlády v lednu 2014.
  • V letech 1997 až 2009 byl členem ČSSD; do čerstvě založené SPOZ vstoupil v roce 2010, čtyři roky byl jejím místopředsedou, od začátku fungování strany je pak předsedou olomoucké krajské organizace strany.
  • Za SPOZ opakovaně kandidoval ve volbách, ať už do krajského zastupitelstva nebo Poslanecké sněmovny. Naposledy byl na kandidátce v letošních sněmovních volbách, získat mandát se mu ale nepodařilo.
  • Podle vlastních slov je dlouholetým přítelem prezidenta Miloše Zemana. „Hodně jsem se od něj naučil, je to velký šachista, který tu na šachovou partii nemá v dnešní české politice partnera,“ řekl před čtyřmi lety Augustin o Zemanovi v rozhovoru pro deník MF DNES.