Po volbách nejvíc posilují Piráti. Sociální demokraté dál ztrácí voliče

Volby by v současné době vyhrálo opět hnutí ANO. Ukázal to listopadový volební model průzkumu Trendy Česka. Na dalších místech by ale bylo pořadí jiné. Preference Pirátů totiž vzrostly a se čtrnáctiprocentním ziskem v modelu strana přeskočila ODS. Celkem by se do sněmovny dostalo jenom osm stran. Oproti aktuálnímu stavu by v dolní komoře nezasedli lidovci. Průzkum pro Českou televizi připravila společnost Kantar TNS.

Hnutí ANO si udrželo silnou pozici i v listopadovém volebním modelu, kde získalo 30 procent, což je mírně nad volebním výsledkem. Výrazněji si oproti volbám polepšili Piráti, kteří v modelu dosahují 14 procent a tedy druhého místa. Při pohledu na pořadí by si tak pohoršili občanští demokraté, kteří v říjnu získali druhý nejvyšší počet hlasů. V listopadovém modelu sice mají dvanáct procent, stačí to ale až na třetí místo.

Horší výsledek má oproti volbám SPD – 9,5 procenta, ale i KSČM – 7 procent. Odklon voličů je pak patrný u ČSSD, která se s ním de facto potýká už od začátku loňského roku. Ve volbách to vyústilo v nejhorší výsledek od roku 1993. Propad preferencí ale pokračuje. V listopadovém modelu mají sociální demokraté pouze 5,5 procenta a jsou na stejné pozici jako STAN.

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by pak překročila už jenom TOP 09. Zatímco voliči v říjnu poslali do sněmovny devět stran, nyní by se jich dostalo jenom osm. Dolní komora by byla bez KDU-ČSL, která má pouze 4,5 procenta. Více než dvě procenta pak mají ještě Zelení s třemi procenty. Ostatní strany pak mají ještě méně.  

Nová sněmovna už zná své vedení i šéfy výborů

V novém složení se Poslanecká sněmovna po volbách poprvé sešla až dvacátého listopadu. Poslanci už ale od té doby stihli zvolit nové vedení. Předsedou sněmovny se stal Radek Vondráček (ANO) a místopředsedy získalo pět stran. V prvním kole volby obsadili poslanci čtyři z pěti postů. Do vedení dolní komory vyslali Vojtěcha Filipa (KSČM), Jana Hamáčka (ČSSD), Vojtěcha Pikala (Piráti) a Tomia Okamuru (SPD). Pátý kandidát, šéf ODS Petr Fiala, uspěl až napotřetí, přestože ODS ve volbách skončila na druhém místě.

V uplynulém týdnu se pak jednalo i o výborech a poslanci vybrali jejich šéfy. Sněmovna má v tomto volebním období 18 výborů. Každý bude mít od 17 do 24 členů. Bezpečnostní výbor povede Radek Koten z SPD, výbor pro obranu povede jeho dlouholetá členka Jana Černochová (ODS), ústavně právní její stranický kolega Marek Benda, hospodářský výbor připadl Radimu Fialovi (SPD). Školský Václavu Klausovi mladšímu (ODS), výbor pro životní prostředí pirátce Daně Balcarové a sociální výbor Radce Maxové (ANO). Zemědělský výbor zůstane Jaroslavu Faltýnkovi a kontrolní výbor povede Roman Kubíček (oba ANO).

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 4. 11. až 24. 11. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 891 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří nevylučují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 až 3,0 procentního bodu.
  •