Bude řešit ilumináty, varovala KDU. Koten byl potvrzen v čele bezpečnostního výboru, i díky Klausovi

Reportáž: Sněmovní schůzi poznamenal spor o Kotena (zdroj: ČT24)

Poslanecké schvalování předsedů sněmovních výborů poznamenaly spory kolem volby Radka Kotena (SPD) do čela bezpečnostního výboru. Už v minulých dnech vzbudila pozornost jeho aktivita na Facebooku, nyní lidovci na plénu sarkasticky varovali, že místo vlivu Ruska a Číny bude výbor pod Kotenovým vedením sledovat aktivitu iluminátů a židozednářů. Kromě ANO, SPD a komunistů pro Kotena nakonec hlasoval i občanský demokrat Václav Klaus.

Usazení Kotena z Okamurovy Svobody a přímé demokracie do čela vlivné poslanecké skupiny budí kontroverze už několik dní. Podle serveru Aktuálně.cz v minulosti sdílel například poplašnou zprávu o úniku záření z francouzské jaderné elektrárny, kterou vyvracel Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Na Facebooku pak byl podle médií i členem skupiny označující islám za smrtelné zlo nebo fanouškem stránky nazvané Chceme pryč z NATO a EU – Rusko je náš opravdový přítel.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka už avizoval, že podporu sociální demokracie nebude mít žádný kandidát SPD. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová Kotena na plénu vyzvala, aby kvůli pochybnostem kolem svého názorového ukotvení a proruské orientace požádal o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. 

A bez kontroverzí se neobešlo ani hlasování poslaneckého pléna, které mělo volbu Kotena do čela výboru potvrdit. Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík upozornil, že poslanec nedokázal odpovědět na otázku, zda je pro vystoupení ze Severoatlantické aliance i Evropské unie, TOP 09 Kotena znovu vyzvala k žádosti o bezpečnostní prověrku.

Bartošek: Budeme fasovat hliníkové čepičky

Nejkritičtěji se pak na poslancovu adresu vyjádřil místopředseda lidovců Jan Bartošek, rovněž nespokojený s mlčením kolem Unie a NATO. „Do budoucna se bezpečnostní výbor patrně bude zabývat otázkami, jako je nebezpečí mikrovlnek s dopadem na zdraví člověka, dalším tématem může být, že v rámci civilní obrany budeme fasovat hliníkové čepičky proti chemtrails a BIS se patrně bude místo vlivu Ruska a Číny zabývat otázkami škodlivosti iluminátů a židozednářů,“ varoval Bartošek.

„Tyto argumenty jsou naprosto směšné a není hodné, aby se v této sněmovně o takovýchto věcech vůbec hovořilo,“ prohlásil Radim Fiala z SPD. „Neříkejte SPD, co si máme dávat na facebooky, neříkejte, co máme říkat, neříkejte, o jaké pozice máme usilovat, neříkejte, co máme myslet. My si to tady rozhodneme tady v Poslanecké sněmovně, ať se vám to bude líbit, nebo ne,“ reagoval Tomio Okamura. „Pro nás je důležitější náš volič.“ Sám Koten kritiku odmítá. Podle něj nebyl jedinou osobou s přístupem na svůj facebookový profil. 

Pro Kotena nakonec hlasovalo pětadevadesát poslanců, proti jich bylo osmapadesát. Kromě ANO, SPD a komunistů pro Kotena nakonec hlasoval i zástupce pravicové opozice sdružené v Demokratickém bloku (který jinak proti Kotenovi vystupoval nejhlasitěji) – občanský demokrat Václav Klaus mladší.

„Tady může být rizikem asi 168 poslanců,“ komentoval své hlasování sám Klaus. „Nikdo jiný se tam a nechtěl jsem k této atmosféře přispívat. Nehlasoval jsem třeba osobně pro paní Válkovou (pro petiční výbor – pozn. red.), protože v minulosti urážela lidické ženy, tak jsem si to pamatoval.“

Události, komentáře: Sněmovní dohody, kompromisy a obchody - Jan Bartošek (KDU-ČSL), Radim Fiala (SPD), komentátor Petr Honzejk (zdroj: ČT24)

Křeslo pro Zaorálka

Sněmovna má v tomto volebním období osmnáct výborů a většina z nich se poprvé sešla už ve středu, kdy si poslanci zvolili i jednotlivé předsedy. Je nyní v hlasování potvrzovalo sněmovní plénum.

Výbor pro obranu povede jeho dlouholetá členka Jana Černochová (ODS), ústavně právní výbor její stranický kolega Marek Benda, hospodářský výbor připadl Radimu Fialovi (SPD). Školský výbor bude mít mít na starosti Václav Klaus mladší, výbor pro životní prostředí pirátka Dana Balcarová a sociální výbor Radka Maxová z ANO. Zemědělský výbor zůstane Jaroslavu Faltýnkovi a kontrolní výbor povede Roman Kubíček (oba ANO).

Už dříve poslanci stvrdili ve funkci Stanislava Grospiče (KSČM), který vede mandátový a imunitní výbor, v čele organizačního výboru stojí Radek Vondráček (ANO) z titulu funkce předsedy dolní komory. Předsednické místo zatím zůstává volné u posledního, zahraničního výboru. Po skončení vládního angažmá by ho měl vést ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Role předsedů výborů je spíše organizačního charakteru. Pobírají ale zhruba o 30 tisíc korun vyšší plat než řadoví poslanci, tedy asi 100 tisíc korun měsíčně.

ANO nebude řídit komise pro bezpečnostní složky

Poslanci také dokázali nalézt shodu na obsazení jedenácti sněmovních komisí, které dolní komora založila v úterý. Po dohodě lídrů parlamentních stran nebude hnutí ANO řídit žádnou komisi pro dohled nad bezpečnostními složkami. Zbývá dohoda na komisi k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) mezi komunisty a ČSSD.

Podle šéfa Babišových poslanců Jaroslava Faltýnka ANO respektovalo, že kontrolní komise bude mít opozice. „Aspirujeme pouze na pozici předsedy nebo předsedkyně komise pro rodinu, kterou zřídila sněmovna,“ uvedl.

SPD bude podle dohody kontrolovat komisi pro kyberbezpečnost a pro Národní bezpečnostní úřad. „Počkáme si na to, koho konkrétně tam SPD nominuje, nerozhodujeme se čistě na základě politické příslušnosti, ale i na tom, co za tím člověkem konkrétně je. Zda je důvěryhodný,“ řekl novinářům předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Předpokládá nicméně, že i bez hlasování Pirátů tyto komise SPD připadnou. SPD je podle jejího šéfa Tomia Okamury s výsledkem jednání spokojeno.