Výkonná rada ODS vyjádřila podporu premiérovi Nečasovi

Praha – Premiér Nečas získal na výkonné radě ODS většinovou podporu, ve prospěch premiéra hlasovaly zhruba dvě třetiny delegátů. Politickou dohodu o obsazení některých míst ve veřejném sektoru nepovažuje výkonná rada ODS za trestnou, o zlepšení tohoto systému je ale připravena jednat. Zároveň rada apelovala na to, aby vyšetřování bylo rychlé a nestranné. Všechny obviněné je premiér připraven odvolat tak, jak na něj dnes apelovali někteří koaliční politici. Nyní je ale podle něj třeba při odvolávání dodržet procedurální pravidla, například vedoucí Úřadu vlády musí být odvolána vládou.

Širší vedení strany nepovažuje politické dohody, na základě kterých bývalí poslanci ODS získali místa v některých státních firmách, za trestnou činnost. „Znamenalo by to popření dosavadního fungování demokratického systému, který je na politických dohodách založen. Nevylučujeme však diskusi nad tím, jak tento model zlepšit,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Výkonná rada se shodla také na tom, že respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování, které ale musí být podle ODS rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky.

Informace médií, že podle policie nechala Nagyová sledovat jeho ženu a další zaměstnance úřadu vlády Nečas nekomentoval s tím, že je to bizarní.

Přestože většina poslanců ODS během dne premiéra Petra Nečase spíš podporovala, objevily před zasedáním rady i hlasy, že by měl premiér situaci urychleně vysvětlit, nebo odstoupit ze všech politických funkcí.

Pospíšil: Vláda v tuto chvíli ohrožena není

Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila je situace sice velice vážná, vláda jako taková ale v tuto chvíli ohrožena není. „Všichni vnímáme tu situaci jako velice vážnou, s tím, že někteří jsou kritičtější. Delegát z Vysočiny se například zabýval tím, jaká bude budoucnost pana předsedy,“ popsal dosavadní jednání rady Pospíšil. „V tuto chvíli si ale myslím, že vláda jako taková není ohrožena,“ dodal.

Podle Pospíšila je v tuto chvíli příliš brzo na hodnocení závažnosti vyšetřovaných činů. „Neměli bychom podléhat tomu, že orgány činné v trestním řízení už řekly všechno. Zůstává ještě mnoho otázek, které ovlivní to, jak budou v konečné fázi obvinění významná,“ řekl místopředseda ODS.

Jiří Pospíšil na kongresu ODS
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nwelati: Ať premiér vše urychleně vysvětlí, nebo rezignuje

Místopředseda regionálního sdružení středočeské ODS Raduan Nwelati řekl České televizi, že pokud premiér Petr Nečas současnou situaci dostatečně nevysvětlí, měl by skončit jako premiér i předseda ODS.

  • „On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký, jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost,“ uvedl Nwelati.
Raduan Nwelati
Zdroj: ČTK/Robert Zlatohlávek

Před svým vystoupením na plénu sněmovny předseda ODS jednal se svým poslaneckým klubem, který předsedu vlády podpořil, potlesk se sálem ozýval i po premiérově projevu. Většina poslanců ODS tak za Nečasem stojí, jak již včera potvrdil i místopředseda strany Martin Kuba. „Grémium ODS nemá v současné době žádné informace, které by vedly ke změně podpory premiéra Petra Nečase,“ řekl Kuba.

Premiér ztrácí podporu i mezi představiteli koaličních stran. Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake uvedla, že během dneška neslyšela od premiéra Nečase nic, co by ospravedlnilo, že Jana Nagyová použila tajnou službu k soukromým účelům. Její důvěra v premiéra prý klesá pod bod mrazu.