ANO dostalo pokutu 31 tisíc za Babišovu předvolební knihu

Hnutí ANO dostalo pokutu 31 tisíc korun za knihu předsedy ANO Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“. Sankci vyměřil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za to, že v prvním vydání chyběly informace o zadavateli a zpracovateli, čímž došlo k porušení pravidel volební kampaně. Další pokutu uložil úřad nekandidujícímu spolku, který se do kampaně zapojil bez předchozí registrace na zvláštním registru úřadu.

„Předseda kandidujícího subjektu propagoval a rozdával volební materiál, jehož první verze neobsahovala povinné údaje,“ komentoval předseda úřadu Vojtěch Weis pokutu pro politickou stranu, kterou záměrně nejmenoval. Mluvčí ANO Vladimír Vořechovský dodatečně potvrdil, že se pokuta týká jejich hnutí.

Proti rozhodnutí lze podat jen správní žalobu k soudu, ANO se podle Babiše proti pokutě bránit nebude. „My to nebudeme rozporovat, protože jsme samozřejmě nepočítali, že pan prezident vyhlásí volby 2. května. A my jsme mysleli, že to bude až v červenci. A samozřejmě už jsme měli vytisknuté knížky a nebylo to podle pravidel,“ řekl Babiš.

Pokuta mohla být až 100 tisíc korun. Výše sankce vzala v potaz, že ihned po zjištění, že úřad považuje materiál za součást volební kampaně, došlo ke zjednání nápravy. Vořechovský uvedl, že pochybení se týkalo prvních 30 tisíc výtisků knihy z celkových 300 tisíc.

Pokutu zřejmě dostali i autoři filmu a knihy o Babišovi

Ve druhém případě dostal pokutu 27 tisíc korun spolek, který nekandidoval, ale zapojil se podle úřadu do kampaně. „Zadal novinovou inzerci celkem pro 61 besed v době od května do července na různých místech ve všech krajích České republiky, které byly spojené s projekcí dokumentárního filmu a prodejem knihy týkající se předsedy subjektu kandidujícího ve volbách do sněmovny,“ uvedl Weis.

Pokuta pravděpodobně souvisí s propagací filmu Selský rozum a knihy Žlutý baron, které jsou kritické vůči Babišovi a na kterých se podílel šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka. Autoři filmu a knihy založili k usnadnění organizace propagačního turné spolek Svoboda projevu. Úřad v tom však spatřoval zapojení do předvolební kampaně. Patočka reagoval, že zatím o ničem neví. 

Spolek se podle úřadu provinil i tím, že bez předchozí registrace zadal 22 kusů plakátů s kampaní v Českých Budějovicích. Pokuta mohla být rovněž až 100 tisíc korun, stanovená výše podle Weise plní preventivní funkci s ohledem na rozsah účasti v kampani. 

Oba subjekty musejí zaplatit i 1000 korun za náklady řízení. Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze proti němu podat jen správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně ve lhůtě dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí. Podání žaloby nemá odkladný účinek.