Průzkum pro ČT: Nejvyšší podporu má Miloš Zeman. U voličů ANO, SPD a KSČM by vyhrál už v 1. kole

Podle průzkumu pro Českou televizi má teď z prezidentských kandidátů nejvyšší podporu současná hlava státu. Miloše Zemana podpořilo skoro 42 % respondentů. U voličů ANO, SPD a KSČM by vyhrál už v prvním kole prezidentské volby. Na druhém místě skončil v průzkumu Jiří Drahoš, kterého podpořilo 30 % dotázaných, jeho volební potenciál je pak ještě o 10 procent vyšší.

„Miloš Zeman sbírá hlasy převážně mezi staršími voliči, zejména ve věku nad 60 let. Podporují ho i voliči z venkova či menších měst a spíše s nižším vzděláním. Jiří Drahoš je v podstatě přesným protipólem v tomto ohledu,“ vysvětluje analytik agentury Kantar TNS Pavel Ranocha.

V případě nižší volební účasti by tak Miloš Zeman mohl vyhrát už v prvním kole prezidentské volby. Pokud by se prezidentské volby konaly příští týden, tak by se jich určitě zúčastnilo 56 % lidí. Další pětina by pak cestu k urnám zvažovala. 

Drahoš vítězí u pravice, Pirátů i ČSSD

Z průzkumu pro ČT vyplynula i ostrá dělící hranice mezi voliči jednotlivých stran: „Voliči ANO, SPD a KSČM by jednoznačně na Hrad poslali Miloše Zemana, u nich by vyhrál už v prvním kole,“ upozorňuje Pavel Ranocha.

Naopak mezi voliči TOP 09, STAN, ale také ODS, Pirátů a dokonce i ČSSD by vyhrál Jiří Drahoš, i když u sociálních demokratů je to těsné. 

„Miloš Zeman už v podstatě vytěžil téměř celý svůj volební potenciál a bude pro něj poměrně těžké oslovit nějaké další voliče, protože pro téměř polovinu populace je zcela nepřijatelný. On v tomto opravdu rozděluje společnost na dva podobně velké tábory,“ dodal Ranoch. Drahoš podle něj může nových hlasů ještě posbírat poměrně dost, protože zhruba třetina Čechů ho v tuto chvíli ještě ani nezná. 

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

Na třetí příčce skončil v průzkumu Michal Horáček, kterého podpořilo 16,5 % dotázaných. Jeho volební potenciál se ale blíží 30 %. Mirek Topolánek získal ve volebním modelu podporu 4,5 % lidí a jeho volební potenciál se blíží 10 procentům. Skoro tři čtvrtiny respondentů ale označily Topolánka za nepřijatelného kandidáta. 

Pavel Fischer a Marek Hilšer pak získali ve volebním modelu 2,5 % hlasů, u Fischera ale potenciál překračuje 11 %. Zbylí kandidáti získali ve volebním modelu jedno procento nebo méně.

Průzkum provedly agentury Kantar TNS a Median ve dnech 11. až 15. listopadu. Zúčastnilo se ho 1500 respondentů, z nich do volebního modelu vstoupilo bezmála 800 lidí. Statistická chyba se pohybuje v rozpětí 0,5 – 3,7 procentního bodu.