Depresi odhalí lékaři sotva u třetiny pacientů. S diagnózou má pomoci manuál a test

UDÁLOSTI: Pokrok v diagnóze a léčbě depresí v ordinacích praktiků (zdroj: ČT24)

Ve světě výskyt depresí stoupá, v Česku ubývá. Podle tvůrců projektu Rozpoznejte depresi je to ale spíše tím, že ji lékaři často nedokáží rozpoznat. Správně tuto poruchu vyhodnotí pouze ve 30 až 40 procentech případů. Vznikl proto manuál, který má s diagnózou pomoci.

Identifikovat depresi pomáhá praktickým lékařům manuál a test s devíti základními otázkami. „Týkají se nálady, koncentrace,“ přiblížil spoluautor osvětového projektu Ladislav Slováček.

Deprese – správná diagnóza
Zdroj: ČT24/Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP

Jde ale pouze o první krok ve snaze zvýšit schopnost praktiků záludnou psychickou chorobu odhalit. Na zlínské konferenci všeobecného lékařství představili autoři projektu další jeho část, která má lékaře naučit rozpoznat depresi hloubkově. Návody mohou lékaři nalézt na webu www.rozpoznejtedepresi.cz, jeho autoři upozorňují, že není určen laické veřejnosti.

Špatně spím, zhubla jsem, nemám chuť k jídlu. Jsou mi protivní lidi, které jsem vždycky měla ráda.
Bohumila Jurinková
pacientka s depresí

Problém je i v tom, že řada praktických lékařů se bojí předepisovat antidepresiva a raději předávají pacienty do rukou specialistů. Ladislav Slováček je přesvědčen, že by předepsání léku nemělo představovat problém. „S ohledem na arzenál antidepresiv máme potenciál k výběru,“ podotkl.

U specialistů by přitom měli končit jen lidé s nejzávažnějšími poruchami. V současnosti jsou totiž psychiatrické ordinace často přetížené a mají dlouhé čekací lhůty. „Nám to pomůže a pomůže to i pacientům, když se s léčbou začne dřív a nedostanou se do těžších stadií,“ uvedl psychiatr Jiří Masopust.

Deprese – kde hledají pacienti pomoc
Zdroj: ČT24/Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP

Ve světě depresí trpí odhadem 300 milionů lidí, v Evropě asi 40 milionů lidí. Mezi lety 2005 až 2015 se výskyt deprese zvýšil o téměř 20 procent. Podle lékařů však patří deprese stále k podceňovanému onemocnění. V průběhu života se s ní potýká každý pátý člověk.