Dalíkův strmý pád začal odvoláním Topolánkovy vlády

S tebou stojím a padám – zazněla slova někdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka v jednom z odposlechnutých rozhovorů směrem k Marku Dalíkovi. Symbolizovala, jak silné spojenectví to bylo.

Dnes je vše jinak. Zatímco Topolánek míří na Hrad, tedy alespoň se o to svou kandidaturou chce pokusit, lobbista Dalík v pondělí zamířil do vězení.

Jaký je příběh muže, který byl několik let jedním z nejvlivnějších lidí v republice?

„Byl hlučný a přisprostlý“

Rok 1999. Nepříliš známý senátor občanských demokratů se setkává s nezkušeným mladíkem, který má v politickém světě za sebou jen stáž na Pražském hradě. Postupně vznikne spojenectví, které se potáhne dlouhé roky. Ostravský senátor Mirek Topolánek měl tehdy daleko k postu předsedy ODS i premiéra, ale byl nepřehlédnutelný, charismatický extrovert. O generaci mladší Brňan Marek Dalík, pohybující se tehdy v oblasti reklamy a PR, naproti tomu působil jako sečtělý a poněkud nesmělý introvert. Zároveň ale byl dostatečně ambiciózní.

„On byl takový hlučný, přisprostlý, hned mi tykal jako všem u stolu. To mi nebylo úplně příjemné,“ vzpomínal v médiích na první setkání s Topolánkem Dalík. Přesto se stali blízkými přáteli. „Zpočátku to byl vztah čistě pracovní, ale potom, když jsem ho poznával hlouběji, našel jsem k němu cestu i lidsky. A myslím, že i on ke mně,“ svěřil se Dalík.

Kombinace povahových rysů dua M+M vytvoří směs, která oba vytáhne až na vrchol.

Klíčový moment nastává v létě 2002, kdy občanské demokraty při sněmovních volbách „smázne“ ČSSD. V partaji je potřeba změna. A ta přijde. Uběhne pár měsíců a Topolánek nečekaně nahradí na postu předsedy ODS jejího dlouholetého vůdce Václava Klause. A vliv postupně získává i jeho pravá ruka – Marek Dalík.

Nacistu Bormanna také nikdo neměl rád

O dvě dekády mladší muž však není pro nového předsedu jen nenahraditelným pomocníkem, ale i slabinou. Vlivným členům ODS vadí a využívají jeho jména při atacích na dravého Topolánka. „Všechny útoky na mě byly vedeny přes něj. Takže si mé úspěchy vlastně vždy odskákal,“ napsal později Topolánek ve své autobiografii.

Sám Dalík, milovník historie, svou pozici přirovnává k Hitlerovu tajemníkovi Bormannovi: „Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený.“

Otřesná noc v cele

V roce 2004 na Dalíkovi ulpívá podezření, že se pokusil uplatit poslance Unie svobody Zdeňka Kořistku. Deset milionů korun ho mělo přimět, aby nepodpořil vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Dalíka, který vše označuje za nesmysl, tehdy policie skutečně obviní, ale stíhání je posléze zastaveno, protože korupci mu nedokáže. Nicméně i tak Dalík skončí na pár hodin v cele. Otřesný zážitek z noci 30. září 2004 se muži milujícímu luxus vryje do paměti.

V politice se ovšem dvojici daří. Občanští demokraté v čele s Mirkem Topolánkem postupně vyhrávají volby senátní, krajské, evropské, komunální a v roce 2006 i volby do Poslanecké sněmovny. K vrcholu zbývá krůček. Pravici totiž ve sněmovně chybí jeden hlas. Vznik křehké vlády nakonec umožní až dva přeběhlíci z ČSSD. Údajně je pomohl přesvědčit právě Dalík.

Na vrcholu

Mirek Topolánek se tak stává premiérem a na vrchol s ním vystupuje i jeho šedá eminence. Média dokonce o Dalíkovi píší jako o nejvlivnějším muži Topolánkovy vlády, ačkoliv žádnou oficiální funkci nezastává. A pomáhá mu to i v byznysu. „Dostal jsem se koneckonců k zajímavým lidem, zajímavým příležitostem. Podnikatelským, společenským,“ popsal lobbista pro Neovlivní.cz výhody plynoucí z partnerství s premiérem. Že z toho těžil jeho byznys, který se točil kolem PR a lobbingu, však považuje za sporné.

„Pro byznys to bylo dvousečné. Na jednu stranu moje agentura New Deal přicházela o určitý typ klientů, kteří nestáli o spojení s politikou a s tím spojenou publicitou. Na druhou stranu jsme samozřejmě získávali klienty jiné. Určitě jsem na tom nezchudnul, ale na druhou stranu pro dlouhodobé fungování firmy to nebylo přínosem,“ tvrdil Dalík.

Reportáž: Dalík nastoupil do vězení (zdroj: ČT24)

Schůzka U Malířů

Zlomový moment přichází ke konci roku 2007. I když si ho v tu chvíli těžko někdo uvědomuje. Až na jaře roku 2011 totiž prosákne na veřejnost obvinění, že si Marek Dalík údajně řekl v pražské hospodě U Malířů výrobcům transportérů Pandur o úplatek. Ti tehdy bojovali o mnohamiliardovou zakázku pro českou armádu. A mělo se jednat o astronomické „všimné“ – půl miliardy korun. 

Vraťme se ale ještě o něco zpět v čase. Do roku 2008. Tehdy ODS dramaticky prohrává krajské volby a ztrácí všech dvanáct hejtmanů. Topolánkova pozice ve straně se mocně zakymácí. Strmý pád dua M+M se blíží.

V květnu 2009 přichází poslední rána. Deset let od chvíle, kdy se nepříliš známý ostravský senátor a nezkušený mladík dali dohromady, svrhává opozice vládu zrovna v době, kdy Česko předsedá Radě Evropské unie. Znechucený Dalík se stahuje do ústraní. A možná by v něm i zůstal, kdyby se na jaře 2011 neobjevila svědectví, že U Malířů chtěl úplatek.

Ačkoliv vinu vytrvale odmítá, je v květnu 2014 obžalován z pokusu o podvod. A začíná se stahovat ze svých podnikatelských aktivit. Podle záznamů v obchodním rejstříku ve stejném roce opouští PR firmu New Deal Communications. A z další společnosti, která vlastnila tenisový areál ve Vestci u Prahy, se Dalík nechává „vymazat“ o dva roky později (nicméně v majetkové struktuře firmy podle MF DNES vystupuje jeho strýc Zdeněk Pánek). Znalec umění tak už jen podniká na živnostenský list.

V květnu 2016 padne první pravomocný rozsudek v jeho kauze – čtyři roky žaláře. Kdysi vlivný lobbista putuje za mříže. Už to není jen na pár hodin. Na svobodu se dostává po sedmi měsících a dvanácti dnech. Kauza se totiž vrací k soudu. Ale je to jen na chvíli. V polovině letošního roku soud rozhoduje znovu, a dokonce Dalíkovi rok za mřížemi přidá. Nástup do vězení: 6. listopadu 2017.

„Odstěhuju se z České republiky. Mám tu nějakou firmu, kterou budu mít dál, která mi vydělává peníze, ale žít tu nebudu. Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita,“ svěřil se Dalík před pár měsíci serveru Neovlivní s plány po propuštění.

V září přerušil živnost na čtyři roky. Až do konce srpna 2021. To bude mít za sebou zhruba 54 měsíců za mřížemi – 4,5 roku. Pokud nebude propuštěn dřív.