Kubera na Hrad kandidovat nebude. Babišovi voliči podle něj zajistí výhru Zemana

Místopředseda Senátu a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) nebude usilovat o post prezidenta republiky. Senátorských podpisů, které mu kandidaturu umožňují, má sice dostatek, podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy ale s jeho cestou na Hrad nesouhlasila rodina. Sám Kubera má navíc za to, že podpora Babišova elektorátu zajistí vítězství stávajícímu prezidentovi.

Ke kandidatuře na prezidenta je potřeba získat padesát tisíc podpisů občanů nebo dvacet poslaneckých či deset senátorských podpisů. Nestor senátního klubu ODS už v květnu v Interview ČT24 oznámil, že v horní komoře už podpisů nasbíral dost, aby mohl kandidaturu podat.

Rozhodnutí, zda do voleb půjde, ale nechával na poslední chvíli v návaznosti na to, kdo se do klání o Pražský hrad ještě přihlásí. Současně uváděl, že se mu nepodařilo přesvědčit manželku k tomu, aby s ním žila na Hradě.

„Pan Kubera sám jistě médiím nejlépe vysvětlí, proč nebude kandidovat,“ uvedl nyní primátorův stranický šéf Petr Fiala. „Důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině. Zeptejte se pana senátora, nicméně ta informace je správná, pan senátor nebude kandidovat.“

Kubera: Zeman má stejný elektorát jako Babiš. Zvítězí

Sám Kubera ovšem nevysvětloval svou rezignaci na hradní ambice pouze nevolí rodiny. Podle svých slov nemá chuť vést negativní kampaň. „Je pro mne nepřijatelná, a ona bude muset být,“ řekl. Vadil mu také přístup Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí a jeho pravidla pro prezidentskou kampaň. „Buzeruje mne od počátku, že se mám okamžitě zaregistrovat a zřídit si transparentní, účet, ačkoli jsem ještě nebyl rozhodnut. Už mne snad nebudou otravovat.“

V neposlední řadě si doyen modrého senátorského klubu myslí, že funkci hlavy státu obhájí Miloš Zeman – a to díky hlasům voličů ANO, které bezkonkurenčně vyhrálo sněmovní volby. Šéf ANO Andrej Babiš ostatně už v úterý oznámil, že jeho hnutí vlastního kandidáta do prezidentských voleb nepostaví.

„Miloš Zeman to má rozehrané tak – protože má stejný elektorát voličů jako Andrej Babiš řádově plus minus – že zvítězí,“ uvedl Kubera. Zda Zeman v případě zvolení bude hlavou státu po celé další pětileté období s ohledem na zdravotní stav, nechtěl komentovat. „Myslím, že nebude,“ připustil.

O hlasy z parlamentu se opírá Kulhánek a Hynek

Kubera stojí od roku 1994 v čele Teplic, senátorem je od roku 2000. Loni poprvé zasedl v krajském zastupitelstvu a stal se místopředsedou Senátu. Začátkem roku řekl, že aktuální volební období v Senátu i komunální politice jsou pro něj poslední. Hradní kandidaturou kariéru podle všeho neuzavře.

Hranici občanských podpisů pro kandidaturu v prezidentských volbách už překročili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Senátorské podpisy sehnal vedle Kubery bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Díky 22 poslaneckým podpisům se bude o Hrad ucházet také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.