Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Vitula ho chce místo Kalouska

Europoslanec Jiří Pospíšil podal v Praze 6 přihlášku do TOP 09. O kandidatuře do vedení strany je podle něj předčasné mluvit, když ještě není ani členem. Předseda TOP 09 v Jihomoravském kraji Jan Vitula už nicméně uvedl, že Pospíšila navrhne na nového předsedu.

Pospíšil podal přihlášku do TOP 09 v sobotu. Podle svých slov se rozhodl ve chvíli, kdy měla TOP 09 v průběžných výsledcích mezi třemi a pěti procenty hlasů. „Bylo to symbolické gesto, když někteří už si mnuli ruce a TOP 09 pohřbívali. Já věřím v její budoucnost,“ řekl ČTK.

Na sociální síti pak svůj krok odůvodnil slovy, že chce straně pomoci, aby se vrátila tam, kam jako proevropská pravicová strana patří. O možné kandidatuře do vedení je podle něj ale předčasné mluvit.

„Nechci nyní vysílat signály, že chci někam kandidovat, když nejsem ani členem, ale když mě někteří členové třeba z jižní Moravy oslovují, tak si toho velmi vážím,“ uvedl. Pospíšilovo rozhodnutí přivítala i místopředsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová.

TOP 09 ve volbách získala jen 5,31 procenta hlasů, což jí vyneslo sedm mandátů. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny překročila v samém závěru sčítání především díky hlasům z Prahy. Oproti roku 2013 jde o citelný propad. Před čtyřmi lety ji volilo 11,99 procenta lidí.

Předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula už proto oznámil, že na nového předsedu navrhne europoslance Pospíšila. „Je potřeba si přiznat, že tyto volby nebyly pro naši stranu úspěšné. I to je důvod, proč budu navrhovat, aby se novým předsedou TOP 09 stal Jiří Pospíšil,“ napsal na sociální síti.

TOP 09 má ma konci listopadu volební sněm. Její předseda Miroslav Kalousek zatím neuvedl, zda odstoupí. „Zda na něm budu, nebo nebudu kandidovat, je mé rozhodnutí, které v úterý sdělím předsednictvu strany. Velký vliv na to bude mít i volební výsledek,“ řekl v sobotu České televizi. 

Pospíšil byl v minulosti členem ODS, za kterou se stal ministrem spravedlnosti. Později ale ze strany odešel a domluvil se na spolupráci s TOP 09. Za ni také získal současný mandát europoslance.