Zemanovi se nelíbí Putnova účast na Prague Pride

Praha – Spor o jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem pokračuje. Hrad poskytl České televizi další vyjádření – prezidentovi se nelíbí Putnova účast na pochodu homosexuálů Prague Pride. „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru,“ uvedl doslova Zeman. Sám literární historik se ale domnívá, že důvodem, proč se hlavě státu nezamlouvá, jsou spíš jeho názory než sexuální orientace.

Do kauzy kolem jmenování Putny profesorem se zapojil i bývalý prezident Václav Klaus. Podle svých slov by měl s jeho jmenováním problém i on, nakonec by ho ale jmenoval. Jako prezident ostatně vyhověl všem návrhům na jmenování profesorů, ač si nad některými „povzdechl“. Nejinak by tomu prý bylo, pokud by měl jmenovat Putnu.

Exprezident připomněl, že spor o to, jak se má vykládat výraz „prezident jmenuje“ uvedený v ústavě a dalších zákonech, ho provázel po celou dobu ve funkci hlavy státu.

Klaus jmenuje profesory
Zdroj: Lidové noviny/JINDRICH MYNARIK/ISIFA

„Je to spor vážný, je to spor o ústavní pravomoci prezidenta. Deset let jsem se utkával s problémem, co znamená podle naší nepřesné ústavy slovo 'jmenuje'. Znamená to, že je pošťákem, který automaticky podepíše všechno, co je mu posláno na stůl? Nebo to znamená, že když jmenuje, tak je to jeho zodpovědnost a on o tom má něco říci?“ ptá se Klaus.

Zeman: Nechci Putnu ponižovat

Důvody, proč otálí s podpisem pod jmenovací listinou Martina C. Putny profesorem, Miloš Zeman nechtěl zveřejnit s odůvodněním, že nechce Putnu ponížit. „Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil,“ prohlásil již dříve Zeman.

Podle odborníků by své argumenty zveřejnit měl. „Když uvede ty důvody, bude to přezkoumatelné a bude zjevné, zda je to úvaha například politického sporu, nebo nedostatečné vědecké kapacity, což by ale neměl hodnotit, protože to už bylo tou vědeckou radou zhodnoceno,“ domnívá se děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.

Pochybnosti, zda za odmítavým postojem prezidenta nestojí Putnova homosexuální orientace, rozvířil už v pátek večer místopředseda Strany práv občanů ZEMANOVCI Radek Augustin. V Událostech, komentářích uvedl, že Hradu mohou vadit některé Putnovy výroky a názory. Narážel přitom na Putnovu knihu Křesťanství a homosexualita, která, jak řekl Augustin, „vzbudila velké polemiky“.

Tomu by nasvědčoval i fakt, že prezidentu Zemanovi poděkoval za jeho postoj opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný. Podle některých hlasů z církevních kruhů je možné, že určitým hodnostářům mohou vadit Putnovy liberální postoje, sexuální orientace či účast na pochodu homosexuálů.

Radek Augustin Zemanovy kroky hájí. „Miloš Zeman vypustil balónek, snaží se rozpoutat společenskou diskusi o úrovni profesorů, o jejich významu ve společnosti,“ soudí místopředseda Zemanovců.

Putna: Spor by měla řešit univerzita

Podle samotného Putny by měla spor řešit zejména Univerzita Karlova, přičemž za nejpodstatnější pro rozhodování o udělení profesury považuje svoje odborné dílo. Souhlasí s tím, že ve sporu jde zejména o vymezení kompetencí mezi prezidentem, ministerstvem školství a akademiky. Do věci se nechce nadále plést. V akademické obci, nejenom na Univerzitě Karlově, to podle něj vře.

Podle rektora UK Václava Hampla musí mít Zeman pro nejmenování vážné důvody. „Musím předpokládat, že se důvody týkají závažného morálního pochybení. V opačném případě by nešlo o nic jiného než o naprosto nepřijatelný mocenský zásah do akademické obce a vnášení nejhorších aspektů politiky do sfér, kde mají rozhodovat čistě odborná hlediska,“ sdělil rektor.

KONTROVERZNÍ VÝROKY MARTINA C. PUTNY

V průběhu prezidentské kampaně se Martin C. Putna postavil na stranu Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga. Na začátku roku se objevil v „protizemanovském“ videu, ve kterém se stylizuje do role ruského prezidenta Vladimira Putina.

Do Miloše Zemana se pustil i v jednom ze svých pravidelných článků pro Lidové noviny, který pojmenoval Zlý dědek z Vysočiny. Po zvolení prezidentem také kritizoval Zemana v pořadu ČT24 Před půlnocí: „Pokud tady někdo zjevně pracoval v kampani s množstvím lží a s říkáním toho, co chce, aby v tu chvíli bylo slyšeno, aby mu to přineslo hlasy, proč bych mu měl najednou věřit?“

Že by odmítnutí udělit Putnovi profesuru bylo motivováno jeho postoji vyjadřovanými v prezidentské kampani, ale Zeman odmítá. „Já jsem se to, že podporoval pana Schwarzenberga, dozvěděl ráno z teletextu,“ sdělil včera novinářům.

Martin C. Putna svoje názory pravidelně publikuje na internetovém blogu, kde hájil pochod Prague Pride a gay orientaci jako takovou. V otevřeném dopise Tomáši Halíkovi napsal, že „homosexualita je pro církev 21. století podobnou výzvou, jako byl na počátku novověku heliocentrický systém“.

Ve svém blogu se v minulosti několikrát ostře opřel i do exprezidenta Václava Klause, například když komentoval Den české státnosti: „Zvláštní státní svátek (…) V posledních letech ho Václav Klaus využívá k nacionalistickým kázáním, stejně jako je k nim ochoten využít shromáždění DOSTu.“

O žádném Putnově etickém pochybení rektor ani vědecká rada univerzity či zahraniční profesoři, kteří návrh jmenování Putny profesorem doporučili, nevědí. Podporovatelé ze zahraničí už se Putnovi údajně ozvali.

„Aniž já bych něco inicioval, už mi napsali první kolegové, americký profesor James Pontuso, a chystá se nějaká větší akce na moji podporu ze strany zahraničních bohemistů. Vzniká to v Londýně a půjde to zřejmě přes Londýn, Německo a Spojené státy,“ informoval Putna na literárním festivalu Svět knihy.

Případné nejmenování profesorem by prý nebral nijak tragicky. „Pracovně to neznamená nic, učím na fakultě humanitních studií a budu tam učit nadále,“ ujistil historik, za kterým stojí kromě akademické obce i jeho studenti. Pokud profesuru nezíská, chystají protesty.

Rozhodne se 11. června

Poté, co prezident Miloš Zeman nejdříve do objektivů televizních kamer potvrdil informace médií, že odmítá jmenovat literárního kritika Putnu profesorem, vydala prezidentská kancelář na sklonku dne dementi tohoto Zemanova verdiktu.

„K dnešnímu dni neexistuje žádné oficiální stanovisko prezidenta republiky, ve kterém by sděloval, koho bude, či nebude jmenovat profesorem,“ uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová. Definitivní rozhodnutí o Putnově jmenování profesorem by mělo padnout do 11. června.