Bývalý šéf Škody Auto Kulhánek si získal 23 poslanců. Může tak kandidovat na Hrad

Někdejší ředitel mladoboleslavské automobilky Škoda Vratislav Kulhánek podal na ministerstvu vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podporu pro ni získal u třiadvaceti poslanců. Třiasedmdesátiletý manažer míří do klání o Pražský hrad jako kandidát obnovené Občanské demokratické aliance (ODA).

Kulhánkova kandidatura na vnitro zamířila už minulý týden a nyní o ní informoval miliardář a předseda ODA Pavel Sehnal, za jehož subjekt bývalý šéf škodovky kandiduje. Dodal, že k dispozici má Kulhánek také pětatřicet tisíc občanských podpisů na petičních arších (což by momentálně samo o sobě ke kandidatuře nestačilo - limit je 50 tisíc).

Sám Kulhánek v zářijovém rozhovoru pro ČTK řekl, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Při dodržování prezidentských pravomocí by nechtěl jít k hraně ústavy, natož za ni. Kdyby ho voliči na Pražský hrad vyslali, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním.

Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Zapojení do struktur NATO a Evropské unie považuje za samozřejmé, a i když je k Bruselu kritický, členství považuje za správnou cestu. Byl by i pro zahájení příprav na zavedení eura. Za priority, které by chtěl prosazovat, označil zvýšení prestiže sportu a snahu dostat ke sportování děti.

Poslanci už podpořili i Hynka

Ke kandidatuře na prezidenta je potřeba získat padesát tisíc podpisů občanů, nebo deset senátorských či 20 poslaneckých podpisů. Dvaadvacet poslanců z pěti stran v uplynulých dnech podpořilo kandidáta Realistů Jiřího Hynka, dostatek voličské podpory na peticích mají podle svých prohlášení současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Dostatek senátorských podpisů má i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který ale svou kandidaturu dosud nepotvrdil. Podpisy senátorů sháněl třeba i někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl, stejnou cestou se vydal bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. O kandidaturu se uchází také lékař a aktivista Marek Hilšer nebo hudebník Petr Hannig.  

Vratislav Kulhánek se narodil 20. listopadu 1943. Po absolutoriu Vysoké školy ekonomické (1966) působil v různých funkcích ve stavebních firmách. V roce 1981 nastoupil do společnosti Motor Jikov, kde se vypracoval na předsedu představenstva (do roku 1992), mezi roky 1992 a 1997 byl ředitelem nástupnické společnosti Robert Bosch.

Jméno třiasedmdesátiletého manažera je ovšem spojené především s mnohaletým působením v mladoboleslavské automobilce. Ve vedení Škoda Auto působil v letech 1997 až 2007, firma v té době uvedla na trh modely Fabia, Superb nebo Roomster, které doplnily Octavii. Po odchodu ze Škody se zaměřil na poradenství, mimo jiné předsedal správní radě AAA Auto (2007 až 2013), v roce 2013 se stal členem manažerského týmu ve firmě Tatra Trucks.

V letech 2004 až 2008 Kulhánek vedl Český svaz ledního hokeje, působil také ve výkonném výboru Českého olympijského výboru. S myšlenkou zkusit politiku koketoval již před pěti lety. Senátní kandidaturu za ANO ale nakonec odmítl. Zájem o Pražský hrad oznámil koncem června. Kandiduje za obnovenou ODA, za kterou stojí miliardář Pavel Sehnal.

Vratislav Kulhánek
Zdroj: ČTK