Vězeň dostal omylem metadon a zemřel. Dozorci nespáchali trestný čin, řekl soud

Prosincové selhání, při kterém dozorci omylem poslali na léčbu metadonem jiného vězně, a ten kvůli tomu zemřel, nebyl trestný čin. Podle Obvodního soudu pro Prahu 4 šlo pouze o kázeňské provinění. S odvoláním na právníka přítelkyně zesnulého o tom informuje server iDNES.cz. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se proti němu odvolal.

K smrtelnému incidentu došlo v pražské pankrácké věznici loni 25. prosince. Podle dřívějších informací deníku Právo dozorci kvůli shodným příjmením omylem zaměnili dva vězně a nesprávného z nich poslali na léčbu metadonem – syntetickým opiátem, který se používá při léčbě těžkých závislostí, například na heroinu.

Při nesprávném dávkování může látka používaná jako odvykací náhražka způsobit závažné zdravotní obtíže a v krajním případě úmrtí, k čemuž naneštěstí došlo i v pražské věznici. Případ nakonec skončil před pražským obvodním soudem.

Žalobce se odvolal, věc míří před městský soud

„Soud to zatím bez jednání překvalifikoval na kázeňské provinění, takže v tom neshledal trestný čin a postoupil to Vězeňské službě k rozhodnutí,“ cituje server iDNES právníka Petra Kubíčka, který zastupuje přítelkyni zesnulého. S postupem Obvodního soudu pro Prahu 4 nesouhlasil státní zástupce, který se odvolal. Věcí se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.

Příslušníkovi bezpečnostního sboru hrozily za porušení povinností dozorčí služby maximálně dva roky vězení. Společně s dozorcem čelila obvinění i zdravotní sestra; Generální inspekce bezpečnostních sborů ji chtěla obžalovat z usmrcení z nedbalosti, za což by ženě vzhledem k údajnému porušení důležité povinnosti vyplývající z jejího povolání hrozil jeden rok až šest let odnětí svobody. Státní zástupce na ni ale obžalobu nepodal. 

Vydáno pod