Metadon zabíjel na Pankráci, obvykle ale tisíce životů zachraňuje. Jak nebezpečná droga to je?

V pankrácké věznici v Praze zemřel 25. prosince vězeň, kterého dozorci omylem poslali na léčbu metadonem. Jak se něco takového může stát a proč je vůbec vězňům podávána silná droga? Metadon se nejčastěji používá jako náhražka heroinu u těžce závislých osob. Současně však bývá extrémně často zneužíván.

  • Ročně se po celém světě vyrobí asi 41 000 kilogramů metadonu.

Metadon je uměle vyrobený opiát, chemicky jde tedy o blízkého příbuzného heroinu a dalších pouličních drog. Při dlouhodobém užívání škodí lidskému zdraví, tělo si vytváří závislost, ale vedlejší účinky jsou poměrně malé – především se tato látka nemusí aplikovat nitrožilně, což přináší závislým nejhorší zdravotní problémy.

Zbavování závislosti pomocí metadonu

Samotný metadon narkomana závislosti nezbaví. Ale umožní mu, aby přesedlal z ilegální drogy na legální. Je ideální pro ty, kteří už mají ulice plné zuby.

Předností metadonu je především to, že není nutné ho píchat jako například heroin, který si narkomani dávkují několikrát denně. Náhražka se podává v nápoji, tím odpadá riziko přenosu infekce krevní cestou, počínaje hepatitidou a konče AIDS. Další výhodou metadonu je jeho prodloužený účinek, takže stačí jedna dávka denně, což umožňuje člověku, aby fungoval během dne i jinak, než aby jen sháněl drogy.

  • Americký název metadon Dolophine je zkrácením latinských slov dolor (bolest) a phine (konec), ale v USA se rozšířilo, že je lék pojmenován po Adolfu Hitlerovi – a že jeho název je zkratkou z Adolphine. Je to samozřejmě nesmysl.

Metadon sice pomáhá potlačit abstinenční příznaky, ale nedává tak příjemné pocity jako heroin, proto se také nehodí pro každého. Klient musí být pevně rozhodnut přestat, jinak by mohl zatoužit po libých pocitech, které mu dávala původní droga, a vrátit se k ní.

V Dánsku zabíjel více lidí než heroin

Časté využívání metadonu však vede v mnoha případech k jeho zneužívání. Deset let stará dánská analýza například upozornila, že metadon zabíjí v Dánsku v poslední době více lidí než heroin. Zatímco případů úmrtí na předávkování na heroin v této zemi výrazně ubývá, úmrtí na předávkování metadonem naopak přibývá.

Čísla ze Spojených států ukazují, jak rizikovou látkou metadon je: roku 2011 tam na otravu zemřelo 4418 osob, což byla celá čtvrtina všech úmrtí spojených s otravou opiáty.

Jak zabíjí metadon? Především omylem

Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty UK, vysvětlil ve vysílání ČT24: „Pokud člověk, který opiáty neužíval, dostane průměrnou dávku používanou u středně závislých, tak bohužel tato dávka může zdravého člověka, který není závislý a nemá tedy toleranci, zabít. Taková situace může nastat a může mít fatální následky.“ Podívejte se na celý rozhovor:

Rizikovost metadonu (zdroj: ČT24)

Jak nebezpečný je metadon?

Vědci z britského Nezávislého vědeckého výboru pro drogy (ISCD) a odborný poradce z Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) roku 2010 představili stupnici, která hodnotí škody napáchané drogami samotným uživatelům a širší společnosti.

Drogy byly ohodnoceny na stobodové stupnici, přičemž 100 znamená nejvyšší škodlivost a nula žádnou. Alkohol získal 72 bodů, heroin 55 a crack jen o bod méně. Droga crystal meth podobná pervitinu dostala 33 bodů, kokain 27, tabák 26, amfetamin 23, konopí 20, léky ze skupiny benzodiazepinů (mezi něž patří například rohypnol, diazepam nebo lexaurin) 15, uklidňující prostředek ketamin 15, metadon 14, mefedron 13, extáze devět stejně jako anabolické steroidy, LSD sedm a psychotropní houbičky pět bodů.

Dějiny metadonu jsou spojené s Třetí říší

Tato látka byla poprvé syntetizována roku 1937 dvěma německými chemiky, kteří pracovali pro společnost IG Farben. Jejich úkolem bylo najít náhradu za opiáty – ty byly jednak příliš návykové a současně jich Německo nemělo dostatek. Nová látka dostala jméno polaroid. Po válce se dostala do USA, pod jménem Dolophnie, kde se začala využívat nejčastěji ne jako analgetikum, ale při léčbě závislosti na narkotikách.

V bývalém Československu se v 70. letech vyráběla pod názvem Mecodin. Dříve se dovážela do Česka na základě výjimky ministerstva zdravotnictví z Velké Británie, později z Dánska.