Právnička Rittiga a Dbalého čelí kárné žalobě. Hrozí jí vyškrtnutí ze seznamu advokátů

Advokátka Katarína Kožiaková Oboňová čelí kárné žalobě. Je známá jako obhájkyně lobbisty Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Podle stavovské komory se obvinění týká možného střetu zájmů. Případ souvisí s akcionářským sporem o papírnu Neograph.

„Vaši informaci můžeme potvrdit, na dotyčnou advokátku kárná žaloba podána byla,“ řekla ČT mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Rozhodnutí kárného senátu lze podle Chaloupkové očekávat v řádu měsíců. Nejpřísnějším postihem, který je možné uložit, je vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

„Průběh kárného řízení není veřejný, veřejný bude až jeho výsledek. Kárný senát může dojít k názoru, že bude dotyčná zproštěna. Nebo může dojít k názoru, že dotyčná se kárně provinila a pak má k dispozici škálu kárných opatření od napomenutí přes pokutu, dočasný zákaz výkonu advokacie nebo v tom nejhorším případě vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ doplnila Chaloupková.

Případ Kožiakové Oboňové se týká sporu akcionářů společnosti Neograph, dnes firmy s názvem SPM Security Paper Mill. Podnět podal jeden z někdejších akcionářů společnosti Neograph Jan Janků.

Kožiaková Oboňová papírnu zastupovala. Podle serveru iRozhlas.cz se v kárné žalobě píše, že Janků v roce 2014 prodal své akcie společnosti Delta Capital, ale nedostal za ně zaplaceno a s firmou se o akcie soudí. Ve sporu pak začal Deltu Capital zastupovat právník z kanceláře Kožiakové Oboňové.

„Za stavu, kdy kárně obviněná nedokončila prodej akcií, při kterém stěžovatele zastupovala a měla k dispozici veškeré dokumenty, které jí svěřil, se stěžovatel obává, že její advokátní kancelář využívá ve svůj prospěch a ve prospěch společnosti Delta Capital informace a dokumenty, které kárně obviněná získala v souvislosti s poskytováním právních služeb stěžovateli,“ cituje z kárné žaloby iRozhlas.cz.

Advokátka: Janků jsem nezastupovala

Advokátka však odmítá, že by se čehokoliv dopustila. „Já osobně jakýkoliv náznak konfliktu zájmů beru velmi vážně a platí, že v naší kanceláři A3K jsou přísné kontrolní mechanismy. Tudíž naprosto odmítám jakýkoliv konflikt zájmů nebo porušení pravidel o střetu zájmů,“ hájí se.

„Já k tomu mohu říci pouze to, že poměrně dlouhou dobu, asi od roku 2011, zastupuji společnost SPM Security Paper Mill a v té konkrétní záležitosti, ohledně které je podána stížnost, jsem stěžovatele nezastupovala. To znamená pana inženýra Janků,“ řekla ČT Kožiaková Oboňová.