Zadýchávání nebo paličkové prsty. Příznaky plicní fibrózy se podceňují

Plicní fibróza je málo známé, ale o to nebezpečnější onemocnění. Pacienti si problémy s nemocí často nespojí. Ročně v Česku kvůli plicní fibróze zemřou desítky lidí.

Příznaky plicní fibrózy, jako jsou zadýchávání nebo únava, lidé často přisuzují třeba svému věku. A když konečně k lékaři přijdou, bývá už pozdě, protože bez léčby nemoc zabíjí do tří let.

Jedním z příznaků nemoci je specifický tvar prstů. Lékaři o nich mluví jako o paličkových, se zahnutými nehty ve tvaru hodinových sklíček.

Prsty pacienta s plicní fibrózou
Zdroj: ČT24

Nebezpečí nemoci spočívá v poškození plicních sklípků, ve kterých následně vznikají jizvy.

„Jizvy se kumulují, kumulují, kumulují, až je plíce úplně tuhá a zajizvená. Lidé pak nemají vůbec možnost dýchat,“ popisuje příznaky nemoci přednostka Pneumologické kliniky 1. Lékařské fakulty a Thomayerovy nemocnice v Praze Martina Vašáková.

Zcela vyléčit onemocnění nelze, léky ale průběh nemoci mohou zpomalit. Lékaři proto apelují, aby lidé první příznaky nepřehlíželi. Zkontrolovat si svůj zdravotní stav můžou při preventivní akci hned příští středu.

„Po celé republice je připraveno zhruba 70 ambulancí, které jsou privátní i nemocniční,“ vyzývá ke kontrole předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová.

Plicní fibróza
Zdroj: ČT24/Česká pneumologická a ftizeologická společnost

Nejčastěji onemocní muži ve středním věku

Pacientům v pokročilém stadiu nemoci může pomoci transplantace plic. Od května je na čekací listině také pětapadesátiletý Jiří Trnka. Dnes musí nosit vlastní zásobu kyslíku stále s sebou.

Problémů s dýcháním si Trnka všiml před pár lety na túře ve Vysokých Tatrách. „Cítil jsem na sobě, že mi ubývá sil, tak jsem zpomalil,“ popisuje prvotní problémy Trnka.

K lékaři šel ale původně kvůli jiným problémům. Až série vyšetření ukázala na zákeřnou diagnózu. Nakonec ji prozradily pacientovy paličkové prsty.

Trnka se tak přidal do skupiny asi 800 pacientů s plicní fibrózou, kteří v Česku žijí. Nejčastěji jde právě o muže ve středním věku.