Lidé využívají možnosti registrovat auto i mimo trvalé bydliště, některé úřady musely posílit

Především úřadům ve velkých městech přibylo klientů, majitelé aut totiž využívají novinky, podle které mohou změny v registru vozidel vyřídit i mimo své trvalé bydliště. Na některých úřadech proto museli přijmout nové úředníky, aby nárůst zvládli. Vyplývá to z ankety ČT mezi krajskými městy. Novinka platí už tři měsíce.

Například ve Zlíně se počet klientů zvedl asi o 15 procent. „Očekáváme, že do konce letošního roku se předmětná novela zákona projeví ještě ve větší míře. Pro zvládání očekávaného nárůstu počtu klientů jsme vnitřním organizačním opatřením posílili přepážkové pracoviště o jednoho úředníka,“ uvedl Zdeněk Dvořák tiskový mluvčí Magistrátu města Zlína. Navzdory většímu náporu se však podle něj čekací doba na úřadě neprodloužila.

Podobná situace je i v dalších městech - Olomouci, Liberci, nebo Ostravě, i tam přijali dalšího úředníka protože jim přibylo až 15 % klientů. „Na úřad k nám přichází přibližně 20 až 25 procent motoristů, kteří místem bydliště nespadají pod olomoucký magistrát. Naopak 10 až 15 procent klientely si zašlo vyřídit svoje registrační a evidenční záležitosti někam jinam v republice, “ řekla ČT tisková mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Výraznou změnu zaznamenala také Ostrava, kde téměř polovina klientů, kteří od června registr vozidel navštívili, má trvalé bydliště mimo Ostravu: „To je zejména dáno pracovními příležitostmi v Ostravě, kde si může občan dojíždějící za prací vyřídit i své záležitosti na registru vozidel, “ vysvětlila tisková mluvčí tamního magistrátu Andrea Vojkovská.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ne ve všech krajských městech však počet řidičů na úřadech po prvním červnu narostl - v Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích ani v Ústí nad Labem větší zájem lidí nezaznamenali.

Například Pražané začali podle mluvčího pražského magistrátu využívat možnost zaregistrovat se v sousedních obcích. „ Podíl žadatelů o registraci nebo zápis změny údajů s bydlištěm či sídlem mimo Prahu činí průměrně 20 % z celkového množství podaných žádostí. Současně se zřejmě někteří vlastníci s pobytem či sídlem v Praze obracejí na mimopražské úřady. Množství úkonů je tedy srovnatelné s dřívějškem,“ uvedl Vladimír Řepka.

Novela zákona, která zjednodušila registraci vozidel platí už tři měsíce - od června. Lidé tak mohou registrovat vozidla na všech úřadech v obcích s rozšířenou působností. Předtím museli pouze na úřad v místě trvalého bydliště nebo sídla firmy.

Vydáno pod