Šéf Svobodných Petr Mach končí v Evropském parlamentu

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach končí v Evropském parlamentu. Důvody podle svých slov zveřejní ve středu na tiskové konferenci. Jeho nástupcem se podle všeho stane Jiří Payne, někdejší poradce prezidenta Václava Klause.

„Potvrzuji, že to je pravda. Rezignuji a můj mandát končí koncem srpna, 31. srpna,“ řekl ČTK Mach. Důvody chce oznámit ve středu ve 13:00 na tiskové konferenci. 

Mach byl v posledních volbách do EP v roce 2014 jedničkou na kandidátce Strany svobodných občanů, která získala 5,24 % hlasů. Mach byl proto jediným, kdo z kandidátky nakonec do Bruselu prošel. Letos na podzim bude Mach pražským lídrem své strany pro sněmovní volby.

Dvaačtyřicetiletý Mach je druhým českým europoslancem, který se rozhodl z Evropského parlamentu odejít. V roce 2013 rezignoval komunistický europoslanec Vladimír Remek, aby mohl být velvyslancem v Moskvě. Z důvodu úmrtí svůj mandát nedokončili ani Miloslav Ransdorf (KSČM) a Jiří Havel (ČSSD). 

V Evropském parlamentu ho s největší pravděpodobností vystřídá dvojka na kandidátce Svobodných v posledních eurovolbách Jiří Payne, někdejší politik ODS a poradce prezidenta Václava Klause.

Také on nejspíš bude, stejně jako Mach, v Evropském parlamentu členem ostře protiunijní frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).