Města ověřují, jestli rodiče přihlásili pětileté děti do školky. V malých obcích je kontrola složitá

Události ČT: Malé obce těžko kontrolují, jestli rodiče přihlásily děti do školky (zdroj: ČT24)

Už za dva týdny musí všechny pětileté děti nastoupit do akreditované školky. Rodiče, kteří je od září nepřihlásí, riskují pokutu. Povinný zápis k předškolnímu vzdělávání jim nařizuje novela školského zákona a města teď její dodržování kontrolují. U malých obcí je to ale problematičtější.

Například Petra Doleželová své děti do státní školky poslat nechtěla. A tak si radši v Ostravě otevřela vlastní. „Mám problém s jídlem ve státních mateřských školách, mám problém s malým množstvím času tráveným venku a celkově s přístupem některých učitelů,“ vysvětlila. 

Pětileté děti ale od září do oficiální mateřské školky přihlásit musí. Dodržování povinnosti hlídají radnice. Třeba ta ostravská sleduje zápis předškoláků elektronicky. „Ty děti, které nejsou takzvaně odkliknuty, vidíme ve filtru a máme jasno,“ potvrdil mluvčí magistrátu Petr Havránek. Pokud rodiče dítě nepřihlásí, může s nimi radnice vést přestupkové řízení s pokutou až pět tisíc korun.

Problém je i s dětmi, které mají trvalé bydliště na radnici. Třeba v Pardubicích jich je čtrnáct a úředníci prakticky nemají šanci jejich rodiče najít a kontaktovat. Velmi podobná situace je v malých obcích, kde nemají vlastní školku. „Díky nedokonalosti zákona nejsme schopni pohlídat, zdali rodiče splnili zákonnou povinnost,“ podotkl starosta obce Spojil Jan Křivka (ODS).

K zápisu přitom musí i děti, které chtějí dál chodit třeba do dětské skupiny nebo lesní školky. Dvakrát za rok je ale musí rodiče přivést na povinné přezkoušení. „Budou tu výchovu podstupovat individuálně a je pak na jejich dohodě s ředitelkou dané školky, jakým způsobem budou přezkušovány,“ dodal náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (ČSSD). 

„Měly by být připravené na to, že přijdou do školy, budou tam na ně kladeny nějaké nároky,“ doplnila jednatelka MŠ Prigo Ostrava Zuzana Machová. Jenže metodika přezkušování zatím chybí. Podle některých školek ale má jít jen o formalitu. Pokud dítě nároky nesplní, na jeho nástup do základní školy by to nemělo mít vliv.

Devadesátka ČT24: Nová pravidla pro předškolní vzdělávání (zdroj: ČT24)