Další obvinění v kauze ROP Severozápad. Poslanci Borka a Novotný se měli podílet na machinacích

Policie obvinila poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) v případu údajných machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad.

V kauze je nyní 26 obviněných. Novotný podá stížnost, Borka se chce s obviněním nejprve seznámit, napsal server iRozhlas.cz.

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotného navíc policie podle serveru podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Oba obvinění odmítají.

„Určitě podáme stížnost, ale předpokládám, že bude zamítnuta,“ řekl serveru Novotného advokát Josef Lžičař. Další kroky případně podnikne, až se seznámí se spisem. „Něco přišlo, ale byl jsem na dovolené, tak teď se tím budu zabývat,“ uvedl Borka.

Sněmovna vydala oba poslance ke stíhání na začátku června. Mandátový a imunitní výbor hlasoval o doporučení sněmovně u každého zvlášť. Stejně postupovalo i plénum. Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců, proti jich bylo sedm. Borkovo vydání ke stíhání podpořilo 69 přítomných poslanců, proti jich bylo šest.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé, včetně někdejšího senátora Alexandra Nováka nebo bývalé hejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové. V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.