Výbor o vydání poslanců Novotného a Borky nerozhodl, pozval si Tuhého a Zemana

Sněmovní mandátový a imunitní výbor znovu přerušil projednávání žádosti policie o vydání poslanců Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borky (KSČM) k trestnímu stíhání. Členové výboru policii vytýkají, že jim nedodala žádaný vyšetřovací spis a že informace o zahájení stíhání byla zveřejněna tiskovou zprávou, aniž by o vydání poslanců Poslanecká sněmovna rozhodla. Na příští zasedání proto byli pozváni policejní prezident Tomáše Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Členové výboru si podle jeho místopředsedy Martina Plíška (TOP 09) chtějí kritizované záležitosti s Tuhým a se Zemanem vyjasnit. „Požádali jsme o doplnění vyšetřovacího spisu, nebylo nám vyhověno,“ konstatoval.

Podle dalšího z místopředsedů Matěje Fichtnera (ANO) je zvláštní, že policie poslala výboru se žádostí o vydání také usnesení o zahájení trestního stíhání. Policie usnesení obvykle vyhotovuje až potom, co Poslanecká sněmovna vysloví se stíháním souhlas, uvedl. Plíšek se pozastavil rovněž nad tím, že představitelé policie a státního zastupitelství pozvání na schůzi výboru odmítli.

Novotný: Je to účelové

Před výborem se k záležitosti vyjádřili Novotný a Borka. Policie je chce obvinit v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. „Je to celé vykonstruované, účelové,“ řekl novinářům Novotný, který dorazil na výbor i s advokátem Josefem Lžičařem.

Novotný, někdejší hejtman Karlovarského kraje uvedl, že se mu klade za vinu, že měl prosazovat 40 procent celkové částky evropských dotací pro Karlovarský kraj a 60 procent pro Ústecký kraj. „U takové dohody jsem nikdy nebyl, nevím o ní. Nemyslím si, že by někdy prošla,“ řekl Novotný s poukazem na počty obyvatel obou krajů. „Cítím se naprosto nevinen a poškozen na jméně,“ dodal.

Borka: S Novotným mě nesrovnávejte

Borka uvedl, že záležitost nevnímá jako politickou. „Pokud někdo něco řekne, tak je třeba samozřejmě věci prověřit a prošetřit,“ vyzval. Novotný byl podle Borky v jiné pozici, když byl členem výboru regionální rady, kdežto on sám byl členem hodnoticí komise. „Nejde to dost dobře srovnávat,“ myslí si.

Novotný ani Borka se rozhodli, že nebudou sněmovně doporučovat, zda je má či nemá vydat. Rozhodnutí ponechají na dolní komoře. Další jednání mandátového a imunitního výboru se uskuteční v úterý 6. června.

Novotný a Borka jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

ROP Severozápad a Petr Kušnierz

Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Během svého působení program podpořil přes 500 projektů měst, krajů i soukromých firem částkou 19,4 miliardy korun. Nepodařilo se ale vyčerpat všechny připravené peníze, zbylo asi 3,5 miliardy korun. Důvodem bylo téměř dvouleté pozastavení programu kvůli podezření z korupce.

V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v operačním programu odsouzeno. V několika větvích kauzy figuruje jméno ředitele programu Petr Kušnierze, jehož soud poslal na pět let do vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů.

Na základě Kušnierzova svědectví police obvinila 24 lidí, mezi nimiž jsou vrcholní politici, vysocí státní úředníci a podnikatelé, jmenovitě například bývalá ústecká hejtmanka a vysoce postavená sociální demokratka Jana Vaňhová, její stranický kolega a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera nebo bývalý senátor za ODS Alexandr Novák.