Objevuj hmatem. Studentky vymyslely hru, která baví i nevidomé

Studentky vymyslely společenskou hru, která baví i nevidomé (zdroj: ČT24)

Studentky obchodní akademie v Chocni vymyslely společenskou hru s názvem Olá, u které se mohou bavit i nevidomí lidé. Produkt uspěl v soutěži studentských firem a jeho autorky v úterý odjíždějí do Bruselu na mezinárodní finále.

Studentka obchodní akademie Lucie Částková se snažila vymyslet hru, u které by se mohla bavit i její nevidomá kamarádka a spolužačka Michaela Moravcová. Díky nápadu našly společnou cestu v podnikání, ale hlavně v bourání zdí mezi dvěma světy. 

Princip Olá je přitom velmi jednoduchý. Hráči mají zavázané oči a každý má u sebe sáček se šedesáti různými geometrickými tvary. „Vaším úkolem je hodit kostkou a podle hmatu říci, jaký tvar padl. Pak se vše odstartuje a kdo najde v pytlíčku první pět stejných tvarů, zavolá olá,“ popisuje Lucie.

Společenská hra OLÁ
Zdroj: ČT24

Hra, kterou si už vyzkoušelo přes dvě stě dospělých i dětí, se stala základním produktem jejich studentské firmy. S nápadem dívky uspěly i v konkurenci 53 českých studentských firem. Nyní je čeká mezinárodní soutěž v Bruselu.

Podobné soutěže už pomohly i jiným. Konstantin Margaretis a Patrik Babinec už například rok nabízejí na internetu kromě jiného i takzvaný crowdfunding, tedy získání peněz pro podporu podnikání. Stejnou cestou chce získat peníze i Lucie.