Cerhenická ČSSD trvá na přijetí Paroubka do strany, pražská organizace to odmítá

Sociální demokraté v Cerhenicích na Kolínsku schválili přijetí bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Jiřího Paroubka do strany. Učinili tak přesto, že se proti jeho návratu postavilo vedení pražské ČSSD. Přihlášku a usnesení místní organizace Cerheničtí pošlou pražským orgánům, které by měly záležitost znovu projednat, řekl předseda ČSSD na Kolínsku a cerhenický starosta Marek Semerád. Mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl uvedl, že platí vyjádření k této věci z minulého týdne.

Schůze ČSSD v Cerhenicích se podle Semeráda zúčastnilo téměř 50 z 89 členů, přítomen byl i Paroubek. Pro přijetí zvedli ruku téměř všichni, proti byl pouze jeden hlasující a jeden se zdržel. „Přijali jsme pana Paroubka za člena a zahájili jsme proces jeho vstupu,“ uvedl Semerád.

Opětovný vstup Paroubka do strany musí podle stanov schválit jeho původní domovská organizace a také příslušný okresní a krajský výkonný výbor. Pražský výbor sociální demokracie ale už Paroubkův návrat zamítl. Podle Semeráda by nyní měla být věc znovu projednána. To ale mluvčí pražské ČSSD Henzl odmítá. „Pražská ČSSD se k této záležitosti již jasně vyjádřila minulý týden. Tím je pro nás věc uzavřená,“ reagoval.

Cerheničtí sociální demokraté nyní přihlášku s usnesením o přijetí Paroubka pošlou pražským orgánům, tedy Paroubkově původní místní organizaci, obvodnímu výboru a krajskému výkonnému výboru pražské ČSSD. Zároveň už požádali předsedu středočeské ČSSD Jana Hamáčka, aby jim pomohl a pokusil se názor pražských sociálních demokratů změnit. „Věříme, že jeho vstup se povede a že se nám podaří negativní stanovisko pražských orgánů zvrátit,“ dodal Semerád.

Ačkoli se Jiří Paroubek narodil v roce 1952 v Olomouci, vyrůstal v Praze, kde absolvoval gymnázium Hellichova a vystudoval VŠE (absolvent 1976). Pracoval v podniku Restaurace a jídelny (RaJ), kde se stal ekonomickým náměstkem. Zároveň působil v širším vedení ČSS, jejímž členem se stal již po maturitě a vystoupil z ní v roce 1986. Od roku 1989 byl členem ČSSD.

V 90. letech podnikal jako ekonomický poradce, od roku 1998 byl náměstkem pražského primátora. V roce 2004 jej Stanislav Gross vybral do své vlády na místo ministra pro místní rozvoj, když Gross rezignoval, stal se Paroubek v roce 2005 premiérem. Od dalšího roku byl i předsedou ČSSD. Pod jeho vedením vyhrála ČSSD krajské a senátní volby 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Poté, co v roce 2010 odešel z čela sociální demokracie a další rok i ze strany samotné a založil LEV 21 (později Národní socialisté – LEV 21), zůstal poslancem, a to až do roku 2013, kdy se tehdejší sněmovna předčasně rozpustila. V následujících sněmovních volbách nekandidoval, v roce 2014 se sice ucházel o post europoslance, ale bezúspěšně. O návratu do sociální demokracie podle vlastních slov začal vyjednávat v roce 2016, v době předvolební programové konference v červnu 2017 oznámila kolínská organizace ČSSD, že od Paroubka dostala přihlášku.

Vrcholnou politickou kariéru Jiřího Paroubka provázely některé kontroverze. Dával najevo ochotu spolupracovat s komunisty na schvalování zákonů a opírat se o ně i při vládnutí („a kdyby tady spadli marťani, tak je budu schvalovat třeba s marťany,“ řekl na slavném vystoupení ÚVV ČSSD), pouštěl se do ostrých sporů s některými médii i prezidentem Klausem, kterému vyhrožoval, že mu omezí zahraniční cesty. Před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009 se potom stal Paroubek cílem prostestů, při kterých na něj jeho odpůrci házeli na volebních mítincích vajíčka.

Jiří Paroubek se také obklopoval některými kontroverzními osobnostmi. Úzce spolupracoval s Petrem Bendou, který čelil obviněním, že do strany přivádí tzv. mrtvé duše. V roce 2008 také došlo v restauraci, kde předtím Paroubek křtil svoji knihu, k vraždě Václava Kočky mladšího.

Expremiér byl dvakrát ženat. Mezi lety 1979 a 2007 byla jeho manželkou Zuzana Paroubková, rozená Zajíčková, pár měl jednoho syna. V roce 2007 se Paroubkovi rozvedli a tehdejší předseda ČSSD se vzápětí znovu oženil s tlumočnicí Petrou Kováčovou. Spolu mají dceru.

Jiří Paroubek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod