Zeman chce 28. října vyznamenat Sáblíkovou. Vlkovi řád nedá

Prezident Miloš Zeman hodlá při oslavách státních svátku 28. října vyznamenat rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Oznámil to na TV Barrandov. O vyznamenání kardinála Vlka, který patřil mezi Zemanovy kritiky a kterého Hradu navrhují poslanci, naopak neuvažuje.

Martina Sáblíková je jednou z osobností, která figuruje na seznamu osob navržených na státní vyznamenání Poslaneckou sněmovnou. Kromě ní Hradu doporučují za zásluhy vyznamenat bývalého hokejového brankáře Jiřího Holečka nebo psychiatra Cyrila Höschla.

Kandidáty na státní vyznamenání v minulých dnech představili senátoři, prezidentovi navrhují ocenit cestovatele Miloslava Stingla, zesnulou zpěvačku Jarmilu Šulákovou nebo operní divu Evu Urbanovou. Prezident nominacím parlamentu může, ale také nemusí vyhovět; loni se ztotožnil se šesti z 27 senátních nominací a i nyní uvádí, že Sáblíkovou vyznamená bez ohledu na doporučení sněmovny.

„Já už jsem o tom s Martinou mluvil, za přítomnosti dalších, a poprosil jsem ji, aby si 28. října ve svém diáři udělala volný den,“ řekl Zeman. „Mohu to potvrdit a potvrzuji to rád,“ dodal na přímý dotaz, zda Sáblíkovou vyznamená.

Třicetiletá Martina Sáblíková se na mezinárodní scéně poprvé představila v roce 2002, mezi dospělými debutovala o rok později. Na olympijských hrách v Turíně 2006, kde byla vlajkonoškou české výpravy, jí stupně vítězů ještě těsně unikly.

Následující rok se v Salt Lake City stala mistryní světa na trojce i na pětce a od té doby na vrcholných akcích vždy vybojovala aspoň jeden cenný kov. Na kontě má pět olympijských medailí včetně tří zlatých (z Vancouveru a Soči), sedmnáct titulů mistryně světa či jedenáct celkových triumfů ve Světovém poháru.

Svou bohatou sbírku může příští rok rozšířit na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. „Samozřejmě bych si potřetí za sebou ráda odvezla jakoukoli medaili, a kdyby to byla zlatá, bylo by to splnění všech plánů, které jsem kdy měla,“ řekla před nedávnem s tím, že pokud jí bude sloužit zdraví, ani zimní olympiáda 2018 nemusí být její poslední start pod pěti kruhy.

Martina Sáblíková
Zdroj: ČTK/AP

Sáblíková není první sportovkyní, kterou chce Zeman dekorovat. Předloni vyznamenal Medailí Za zásluhy v oblasti sportu fotbalistu Pavla Nedvěda. Stejné ocenění od prezidentů republiky už dřív dostali třeba tenistka Martina Navrátilová, hokejisté Dominik Hašek a Jaromír Jágr, atleti Emil Zátopek a Jan Železný nebo žokej Josef Váňa. Z fotbalistů byli takto vedle Nedvěda vyznamenáni Josef Masopust a Antonín Panenka.

Vlk bude bez řádu. Podle Zemana prohluboval spory

Mezi jmény kandidátů na státní vyznamenání v předběžném seznamu sněmovny figuruje také nedávno zesnulý kardinál a někdejší pražský arcibiskup Miloslav Vlk. Podle poslanců by si zasloužil nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva. O jeho vyznamenání ale Zeman podle svých slov neuvažuje.

Prezident, který loni tentýž řád udělil stávajícímu českému primasovi Dominiku Dukovi, svůj odmítavý postoj v TV Barrandov vysvětlil tím, že kardinál Vlk podle něj udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší.

Kardinál Vlk, který zemřel letos v březnu, za svého života patřil mezi Zemanovy názorové protivníky a prezident mu nešel ani na pohřeb. Hlavu státu kritizoval za jeho doporučení katolíkům, aby peníze z restitucí využili ke stavbě hospiců (podle Vlka šlo o úkolování připomínající komunismus).

Kardinál se proti Hradu ohradil i ve sporu o nevyznamenání osvětimského vězně Jiřího Bradyho a podpořil osoby, které se na protest proti hradním krokům odmítly zúčastnit slavnostní ceremonie ve Vladislavském sále.

Vydáno pod