Babiš skončil na ministerstvu, Agrofert si ale zatím zpět nevezme

Andrej Babiš: Chci mít jasno, jakým způsobem naložit s Mafrou (zdroj: ČT24)

Agrofert prozatím zůstane ve svěřenských fondech. Andrej Babiš (ANO) si ho nevezme zpět ani po svém odvolání z vlády. Dokud byl Babiš členem vlády, měl jím vlastněný podnik uzavřenou cestu k veřejným zakázkám či investičním pobídkám. Babiš přitom dal najevo, že se po odvolání začne připravovat na podzimní volby.

Andrej Babiš přišel o post ministra financí a místopředsedy české vlády. Prezident Miloš Zeman jej po více než dvou týdnech váhání odvolal a jmenoval místo něj ministrem financí poslance Ivana Pilného (ANO). Jak připomněl sám Andrej Babiš, po odchodu z vlády se na něj přestane vztahovat zákon o střetu zájmů, který ANO překřtilo na „lex Babiš“.

Novela zákona, kterou poslanci schválili navzdory prezidentskému vetu počátkem roku, zavedla mimo jiné omezení, podle kterého nemají společnosti ve vlastnictví ministra přístup k veřejným zakázkám, investičním pobídkám či nenárokovým dotacím. Člen vlády také nesmí vlastnit média. „Dnes večer jsem mimo lex Babiš,“ zdůraznil však ministr financí před svým odvoláním.

Po odchodu z vlády se chce více věnovat svému politickému hnutí ANO 2011 a poslanecké práci, na podzim ovšem bude znovu kandidovat ve volbách, a tak si zatím nevezme zpět společnosti Agrofert a také SynBiol, které převedl s účinností zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. „Už se mě (zákon) netýká, ale firma zůstane ve svěřenském fondu,“ uvedl Andrej Babiš.

Dal také najevo, že bude přemýšlet, jak by v budoucnu měl fungovat mediální dům Mafra, který v současnosti pod Agrofert patří. „Potřebuji si zjistit, jak je to ve světě, jestli existují nějaké nadace nebo jakým způsobem s tím naložit. Budu o tom přemýšlet a budu se snažit nějak to vyřešit do voleb,“ uvedl. V úvahu by podle něj mohlo připadat také uvedení Mafry na burzu.

Babiš čekal na odvolání od 5. května

Babiš končí ve vládě po vleklé krizi, která hrozila rozložit celou vládu. Poté, co se objevily nejasnosti, které se týkaly předchozích Babišových transakcí s Agrofertem, mimo jiné nákupu korunových dluhopisů, Poslanecká sněmovna vyzvala Andreje Babiše, aby vše vysvětlil a vyvrátil podezření z daňových podvodů. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) pak poslanci vyzvali, aby vyvodil důsledky, pokud tak Babiš neučiní do konce letošního dubna.

Není mi líto, že odcházím z vlády. Vztahy jsou narušeny. Pan premiér mě odvolává de facto na základě vylhaných věcí.
Andrej Babiš
Právo, 27. 10. 2017

Sobotka pak přišel počátkem května nejprve s myšlenkou demise celé vlády, nakonec však navrhl Babišovo odvolání. Prezident, který podle ústavy ministry na návrh předsedy vlády odvolává, čekal déle než dva týdny, ale nakonec oznámil, že Andreje Babiše skutečně odvolá.

Babiš odchází z ministerstva. V kanceláři ministra "vlastně nikdy neseděl" (zdroj: ČT24)