Klaus odsoudil výroky Schwarzenberga o dekretech

Praha - Prezident Václav Klaus dnes odsoudil výroky Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech. Prý mu to nemůže nikdy prominout. Řekl to serveru Novinky.cz. Schwarzenberg se vůči kritice ohradil s tím, že poválečné uspořádání nezpochybňuje a že ničí majetek není v České republice ohrožen.

„Česká veřejnost není a nemůže být k pokusům o zpochybnění poválečného uspořádání lhostejná. Výroky našeho ministra zahraničí v české prezidentské kampani dodaly těmto pokusům zcela nový rozměr a mám strach, že jim to dodá i zcela jinou váhu,“ prohlásil Klaus. „Asi byl zvyklý, že mu vždy všechno prošlo, ale já mu tento výrok prominout nikdy nemohu,“ dodal.

„Doporučuji prezidentu Václavu Klausovi, aby si pozorně přečetl, co jsem opravdu řekl, a nemluvil o něčem, co jsem neřekl. Po zločinech nacistů lidi uvažovali jiným způsobem než my dnes. Soud v Haagu byl zřízen k potrestání podobných činů v bývalé Jugoslávii, jaké se tehdy děly u nás,“ reagoval Schwarzenberg.

Prezidentský duel
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Kandidáti na prezidenta Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se ve čtvrtek střetli v diskusi před kamerami České televize. Schwarzenberg mimo jiné řekl, že dekrety již neplatí, a to od přijetí české ústavy a Listiny základních práv a svobod v roce 1993. V pátek pak svůj výrok korigoval s tím, že ve zkratce chtěl pouze uvést, že dekrety jsou již překonané a právně vyhaslé.

Proti Schwarzenbergovi se v debatě postavil Zeman. Podle něj Ústavní soud jasně konstatoval, že zákony československého Národního shromáždění z roku 1946, které z dekretů vycházely, jsou stále nedílnou součástí českého právního řádu.

Schwarzenberg v debatě také kritizoval Benešovu poválečnou vládu za odsun německého obyvatelstva v roce 1945. „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 45 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda, včetně prezidenta Beneše, ocitla v Den Haagu,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že princip kolektivní viny, který na sudetské Němce tehdejší Československo uplatnilo, byl závažným pochybením.

K tématu se oba kandidáti vrátili ještě v pátek při diskusi v televizi Prima Family. Zeman řekl, že Schwarzenberga už jako možnou budoucí hlavu kvůli těmto výrokům nerespektuje. „Do této chvíle, respektive do včerejška (čtvrtka), bych naprosto respektoval, že budete prezidentem České republiky,“ řekl Zeman. „Ale ten, kdo označí (…) jednoho z prezidentů Československa za válečného zločince, mluví jako sudeťák, a ne jako prezident,“ dodal. Schwarzenberg jeho slova odmítl.

Prezidentský duel
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Den Haag je nizozemský výraz pro třetí největší město země Haag, kde kromě vlády v současnosti sídlí i mezinárodní trestní tribunál pro zločiny spáchané ve válkách na území bývalé Jugoslávie.

Německé a rakouské deníky naopak Schwarzenbergovo vyjádření vyzdvihly. Frankfurter Allgemeine Zeitung zdůrazňuje, že žádný český politik, který se uchází o významné postavení, podobný názor ještě nevyslovil. „Žádný pražský politik, který se ucházel o významné postavení, dosud nic podobného neřekl. Ani Václav Havel. České volby proto budou opravdu napínavé,“ uvádí Frankfurter Allgemeine. Rakouský list Die Presse zase soudí, že debata o Schwarzenbergově vlastenectví může být pro Čechy lakmusovým papírkem jejich vyzrálosti.

Zeman a Schwarzenberg se spolu utkají ve druhém kole přímé volby prezidenta, které proběhne v pátek 25. a v sobotu 26. ledna.