Málo peněz za těžkou práci nikoho neláká, lesní dělníci vymírají

Události: V Česku chybějí dřevorubci (zdroj: ČT24)

Lidí, kteří by chtěli pracovat v lese, ubývá. Majitelé lesů dělníky marně shánějí a obávají se, že brzy již nebude vůbec nikdo, kdo by byl ochotný vyrazit s pilou mezi stromy. Staří dřevorubci odcházejí do důchodu a není, kdo by je nahradil. Mladí dělníci mají zájem o pohodlnější práci, za kterou přitom dostanou podobný, ne-li lepší peníz.

Prodírat se roklemi a srázy, kácet stromy, vytahovat klády z lesů a to vše bez ohledu na počasí – a proti tomu práce v suchu a docela nenáročném terénu v hale u pásu. Když mají mladí dělníci na výběr a za oboje dostanou podobné peníze, není divu, že je lesních dělníků málo. Za poslední tři desítky let se jejich počet snížil zhruba z 60 tisíc na nynějších necelých 13 tisíc.

Chybějí prakticky všichni, nejen dřevorubci, ale i obsluha vyvážecích souprav či lidé, kteří se starají o mladé stromky. „Mladým se v lese dělat nechce. Je to špatně placené a je to těžká práce. Myslím si, že do deseti let nebude, kdo by v lese dělal,“ míní Pavel Henyš, který již na shánění dřevorubců rezignoval a ve svém lese kácí sám.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové problém začíná už na školách. Lesnickou akademii v Trutnově sice opouští každý rok zhruba stovka absolventů, ale jen pětina se jich připravuje na manuální práci v lese a mnoho z nich podle Jouklové nakonec stejně pracuje jinde.

I mladí lesáci se přitom těší hlavně na moderní techniku. Tomáš Mader, který kácí stromy nad Zdobnicí přes dvacet let, však upozornil, že jen stroje práci v lese nezastanou. „Stroje vyberou rovinky a kam se nedostanou, tam stejně musí přijít člověk, někdy dokonce i kůň,“ přiblížil.