Šéf lidovců Bělobrádek: Předčasné volby by nebyly rozumné

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek hostem 90` ČT24 (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a předseda vládních lidovců Pavel Bělobrádek nepokládá za rozumné, aby se kvůli vládní krizi konaly předčasné sněmovní volby. O těch mluví jako o nejlepším řešení opoziční strany ODS a TOP 09. Bělobrádek se ve čtvrtek na pražském Hradě sejde s prezidentem Zemanem. Lidovecký ministr Marian Jurečka ve středu mluvil o variantě vlády bez premiéra Sobotky i Andreje Babiše. Bělobrádek ve středu odpovídal na dotazy diváků v pořadu 90`ČT24.

„Nepovažuji za rozumné, aby byly předčasné volby. Pokud by byl zářijový termín, jak o tom spekuluje třeba ODS, tak by mohl významným způsobem zasáhnout přípravy státního rozpočtu,“ uvedl Pavel Bělobrádek. Konání voleb do prázdnin podle něho není úplně reálné.

Předseda lidovců se ve čtvrtek na Hradě sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Na Hrad prý nepůjde s konkrétními možnostmi, jak krizi po demisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) řešit.

„Variant je skutečně velké množství a bude záležet na tom, jak se pan prezident k celé situaci postaví,“ podotkl Bělobrádek. Lidovcům jde podle něho o stabilitu do řádných říjnových voleb. „Já bych preferoval, aby tady vznikla jakákoli stabilní vláda, která bude pokračovat v tom, co je rozjeto,“ dodal.

Premiér oznámil, že podá demisi, a pak to bude v rukou prezidenta republiky. Ten buď pověří někoho ze sociální demokracie, nebo z jiné strany – např. z hnutí ANO. A pak je další varianta, že předsedou vlády pověří úplně někoho jiného.
Pavel Bělobrádek

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky strana preferuje pokračování současné vlády, ale za určitých změn. „Bez ministra Babiše a bez premiéra Sobotky. Takto rekonstruovaná vláda by mohla dovést zemi k řádným volbám. Dávalo by to i šanci k dokončení klíčových legislativních návrhů,“ řekl po pravidelném jednání vlády. Za důležitou označil i přípravu realistického rozpočtu na příští rok.

Pavel Bělobrádek v pořadu 90`ČT24 připomínal, že v minulosti politici odstupovali kvůli daleko menším podezřením: „Pana Babiše nechci soudit, ale jsou tady nějaká podezření, jsou tady nějaká fakta, on tvrdí, že to tak není. Prošetřují to jak orgány finanční správy, tak orgány činné v trestním řízení. Těch kauz je víc – a z české i zahraniční historie známe mnoho případů, kdy daleko menší podezření stačilo k odstoupení,“ dodal Bělobrádek v Devadesátce ČT24. 

Sám Babiš ovšem důvod pro své odstoupení nevidí. Na brífinku po setkání se Zemanem zopakoval, že Sobotkově demisi nerozumí, protože vláda byla úspěšná: „Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května, takže v rámci koalice budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády,“ řekl Babiš. ANO se do té doby už nepotřebuje scházet k poradám, ve věci má jasno, dodal.

Také podle premiéra Sobotky ukážou koaliční jednání v příštím týdnu, zda je možné pokračovat v projektu současné vládní spolupráce. Svou další roli ve vládě a ČSSD však na tiskové konferenci po setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem nekomentoval.

ODS chce volby v září, TOP 09 v červnu

Předseda ODS Petr Fiala by vládní krizi vyřešil předčasnými volbami na počátku září. Na tiskové konferenci řekl, že za situaci může v první řadě nezodpovědnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), který nevysvětlil nejasnosti kolem svého podnikání, ale také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli špatnému „managementu“.

TOP 09 považuje za nejlepší řešení vládní krize předčasné volby do konce června. K případnému zářijovému termínu má strana nejednoznačný postoj. Podle předsedy strany Miroslava Kalouska měl premiér řešit setrvání Babiše ve vládě už dřív. Například při pochybnostech kolem čerpání dotací pro Čapí hnízdo.