O obědy pro děti z chudých rodin má zájem stále více krajů

Dvakrát více krajů se chce od září zapojit do projektu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který hradí obědy dětem ze sociálně slabých rodin. Třetí ročník projektu Obědy pro školáky podpoří MPSV dosud nejvyšší částkou - 35 milionů korun. V případě většího zájmu se může ještě navýšit. Kraje se mohou hlásit do konce května.

Na dotovaný oběd mají nárok děti ze sociálně slabých rodin, které byly od února do konce dubna v hmotné nouzi. Ty, které se ocitnou ve špatné finanční situaci později nebo se do pevně stanoveného období trefí jen částečně, nemají na proplacení oběda nárok. Podle MPSV se dá taková situace řešit z dalších projektů.

„Existuje možnost využít v takových případech například neziskových organizací. Naše ministerstvo proto uzavřelo memorandum s organizací Women for Women. Spolupráce umožní zapojení širší škály cílové skupiny,“ dodává Hřebíček.

Poprvé proběhl projekt pilotně ve druhém pololetí školního roku 2015/16. Tehdy se zapojilo téměř 80 škol z Jihomoravského a Libereckého kraje. Za 800 tisíc korun tam obědvalo 520 dětí. V letošním školním roce se přihlásily kraje čtyři – Jihomoravský, Liberecký, Vysočina a hlavní město Praha. Zhruba 200 škol si tam rozdělilo téměř 19 milionů.

Tyto kraje už projevily zájem zapojit se i do třetí výzvy a přibudou znovu další. „Nově také komunikujme s Královéhradeckým, Moravskoslezským, Plzeňským, Pardubickým a Karlovarským krajem, je však možné, že nastanou nějaké změny,“ říká Robert J. Hřebíček z MPSV.

Peníze na obědy chudých dětí z mateřských a základních škol jdou z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a do roku 2020 na ně může Česko vyčerpat až 400 milionů.

Vydáno pod