Potvrzeno: Národní knihovna musí platit za výhru Kaplického chobotnice

Nejvyšší soud odmítl dovolání Národní knihovny, která nesouhlasila s rozsudkem o soutěži na svou novou budovu. Výběr objektu, ve kterém uspěl (nikdy nerealizovaný) projekt architekta Jana Kaplického, před deseti lety napadlo studio HŠH architekti. Kaplický podle nich zvítězil v rozporu se zadáním, což uznal i soud a knihovnu již dříve pravomocně odsoudil k třímilionovému odškodnému.

Informaci o rozhodnutí Nejvyššího soudu České televizi potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Návrh již zesnulého architekta Jana Kaplického zvítězil v soutěži v březnu 2007. Studio HŠH několik měsíců po vyhlášení výsledek napadlo; argumentovalo například tím, že jedna z podmínek soutěže ukládala umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický nesplnil, a jeho návrh proto zvítězil v rozporu s pravidly.

Studio požadovalo od knihovny rozdíl ve finanční odměně za druhé a třetí místo a za pravdu jeho argumentaci dala i česká justice. Odvolací soud v listopadu 2015 potvrdil, že knihovna měla Kaplického návrh vyřadit, a studiu HŠH vyplatit 1,6 milionu korun. Celková vysouzená částka činí i s úroky a náklady řízení zhruba tři miliony korun.