VZP odmítla zaplatit nákladnou léčbu rakoviny: Rodina pacienta se proto obrací na soud

VZP odmítla zaplatit nákladnou léčbu rakoviny: Rodina pacienta se obrací na soud (zdroj: ČT24)

Pětatřicetiletý Miroslav Červenka trpí pokročilým stadiem rakoviny, jenže biologické léky musí jeho rodina platit ze svého. Všeobecná zdravotní pojišťovna to totiž odmítla. Tato léčba je ovšem velmi nákladná, rodinu jen od konce letošního ledna přišla léčba na 1,4 milionu korun. Proto se teď obrací na soud a chce, aby pojišťovně nařídil léčbu proplatit.

Miroslav Červenka u sebe až do loňského listopadu kromě občasných bolestí zad žádné potíže nepozoroval. Pak ale začal kašlat krev, obvodní lékařka ho poslala na plicní a tam mu pomocí rentgenu našli čtyři nálezy. 

Vyšetření odhalila nádor v lýtku s metastázemi v plicích, léčba proto musela začít co nejdříve. Lékaři u něj v 3týdenních cyklech kombinují biologickou léčbu spolu s chemoterapií. „Cílem nové kombinované léčby je především zbrzdit rychlost růstu a zmírnit komplikace, které s tím nádorem mohou přicházet,“ dodává ošetřující lékařka Kateřina Kopečková z Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. 

Kontroly sice po několika cyklech ukázaly, že je léčba efektivní a nádor se zmenšuje, VZP ji ale odmítá proplatit: „VZP může přípravek uhradit v případě, kde jde zcela nesporně o jedinou možnou léčbu. Pojišťovna se musí řídit pravidly, která vydávají jak národní, tak mezinárodní společnosti, a pro pacienty v obdobném stavu podle těchto pravidel jednoznačně připadá v úvahu i jiná léčba,“ tvrdí mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

Miroslav Červenka se svým otcem
Zdroj: ČT24

S takovým rozhodnutím se ale rodina Miroslava Červenky nechce smířit. Podle jeho ošetřující lékařky se totiž jedná o jedinou účinnou terapii prodlužující život. Proto se teď obrací na soud.

„Chceme požádat soud, aby zrušil rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ale vzhledem k tomu, že rakovina nepočká, tak aby soud sám rozhodl a stanovil povinnost VZP panu Červenkovi náklady proplatit,“ vysvětluje advokát Ondřej Pecák.

Rodina se kvůli statisícovým měsíčním výdajům za léky dostala do finančních potíží a peníze shání i pomocí veřejné sbírky: „Obrátili jsme se i na veřejnost, co nám zbývalo… my už jsme to dál neutáhli,“ uvedl otec Miroslava Červenky s tím, že se rodina pokouší získat i úvěr.