Stát zaplatí více za své pojištěnce, do zdravotnictví půjde 3,5 miliardy navíc

Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce (zdroj: ČT24)

Za každé dítě, důchodce či nezaměstnaného bude stát v příštím roce platit zdravotním pojišťovnám měsíčně 969 korun – o 49 korun více než nyní. Náklady na státní pojištěnce tak napřesrok stoupnou o 3,5 miliardy korun, rozhodla vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pomůže zvýšení pojistného mimo jiné růstu platů ve zdravotnictví.

Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí. Jde především o děti, důchodce a nezaměstnané. Vyměřovací základ pro ně stanoví zákon, ale vláda může konkrétní částku svým nařízením měnit. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) se ministři na navýšení shodli jednomyslně, resp. nikdo nehlasoval proti.

Šlo ostatně o kompromis, na který přistoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten se bránil původně navrhovanému zvýšení, které mělo být výraznější. Zároveň zdůraznil, že považuje za důležité, že se „skutečně ty peníze projeví v platech lékařů, sester a personálu“.

Rozhodnutí vlády se zřejmě nedočká ani opoziční kritiky. Poslanec TOP 09 Jiří Skalický zvýšení plateb za státní pojištěnce ocenil a označil za logický krok. „Systém veřejného zdravotního pojištění je postaven na principu solidarity a stát tak navýšením plateb dohání částky, které platí jiné skupiny. Na druhou stranu každoroční licitace o tom, kolika korunami navíc stát přispěje, je nedůstojná,“ uvedl.

Z 920 na 969 korun

Výše pojistného činí 13,5 procenta z vyměřovacího základu, letos činí základ 6814 korun, měsíční platba za jednoho pojištěnce je 920 korun. Pro příští rok by se základ měl zvednout na 7177 korun a měsíční pojistné na 969 korun. „Umožní to zlepšit financování léčby a pokračovat ve zvyšování platů zdravotníků,“ předpokládá premiér Sobotka.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že letos stát vydá na platbách za státní pojištěnce 65,8 miliardy korun, příští rok by to mělo být 69,3 miliardy korun. Náklady tedy stoupnou o 3,5 miliardy. Podle ministra Ludvíka by valorizace měly pokračovat i v dalších letech, kdy už je ale zajistí zákon. „Protože by se to nestihlo dát sněmovnou včas, tak na příští rok to bude nařízením vlády. Ostatní roky pak zákonem,“ vysvětlil.

Navýšení má pomoci stabilizovat zdravotnictví

Ludvíkův úřad chce pomocí vyšších plateb za státní pojištěnce pomoci personální stabilizaci ve zdravotnictví. Lékařská komora v posledních letech hovoří o krizi kvůli odchodům lékařů do zahraničí, podle prezidenta ČLK Milana Kubka se „české zdravotnictví rozpadá“.

 Vláda již dříve slíbila, že by se platy v nemocnicích měly v příštím roce zvednout o deset procent. Ministerstvo předpokládá, že příjmy systému se zvýší i díky meziročnímu růstu výběru pojistného od pracujících. Celkově by tak příjmy systému měly vzrůst o zhruba 12,8 miliardy korun.