Penam neuspěl se stížností proti pokutě za pekárenský kartel

Pekárny Penam neuspěly s ústavní stížností proti postupu antimonopolního úřadu, který jim za účast v pekárenském kartelu vyměřil třináctimilionovou pokutu. Podle Ústavního soudu byla stížnost Penamu nepřípustná, protože by jeho případné rozhodnutí předběhlo Nejvyšší správní soud.

Případ je starý více než deset let. Krajský soud v Brně loni v prosinci znovu řešil otázku, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupoval při místním šetření v sídle firem v souladu se zákonem. Společnostem Delta pekárny, OK REST (dříve Odkolek) a Penam vyměřil v souhrnu padesátimilionovou pokutu za kartel.

Soud nakonec postup úřadu potvrdil. Proti rozhodnutí ale společnost Penam spadající do holdingu Agrofert podala ústavní stížnost a ještě předtím se obrátila i na Nejvyšší správní soud (NSS). Ten ovšem bude kasační stížnost teprve řešit, a právě proto shodili ústavní soudci stížnost ze stolu.

„Pokud by soud o stížnosti rozhodnul dříve, než bude rozhodnuto o kasační stížnosti, jednalo by se o nepřípustný zásah do rozhodovací činnosti obecných soudů,“ odůvodnil odmítnutí soudce zpravodaj Jiří Zemánek a dodal: „Je nežádoucí, aby o stejné věci souběžně rozhodoval Ústavní soud a zároveň případ přezkoumával NSS.“

Pekárny tedy můžou stížnost k Ústavnímu soudu podat znovu, ale až poté co rozhodne NSS.