Volební model pro ČT: Hnutí ANO by vyhrálo s 32 procenty

Největší podpoře mezi voliči se dál těší hnutí ANO. Podle volebního modelu zpracovaného pro Českou televizi agenturou Kantar TNS by v březnu získalo 32 procent hlasů.

Druhá ČSSD si mírně pohoršila na 12 a půl procenta. KSČM jmenovalo 11 a půl procenta respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách. Čtvrtá ODS má 8 a půl procenta.

Do sněmovny by se dostaly ještě další tři strany – lidovcům, TOP 09 i SPD model přisoudil shodně 6 a půl procenta. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Starostů a nezávislých – momentálně jsou na 4 procentech,“ zmiňuje analytik Pavel Ranocha.

„Vzhledem k rodící se koalici s KDU-ČSL ale začínáme sledovat také jejich společný výsledek. Prostým součtem preferencí bychom se momentálně dostali na 10,5 procenta, což je těsně nad desetiprocentní hranicí, která je pro koalici dvou stran požadována,“ komentuje zástupce společnosti Kantar TNS.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 4. 3. až 24. 3. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 837 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 až 3,2 procentního bodu