Mrazírny MIPL zejí prázdnotou. Chybný konkurz může stát připravit o miliardu

Kauza mrazíren MIPL v Událostech (zdroj: ČT24)

Až miliardu korun může zaplatit stát za chybu Krajského soudu v Brně. Jde o případ mrazíren MIPL z Uherského Brodu. Podle Vrchního soudu totiž poslala firmu do konkurzu nezákonně vybraná soudkyně. Společnost podle bývalých vlastníků přišla kvůli soudnímu rozhodnutí o většinu majetku. Celé řízení se teď musí opakovat.

Mrazírny MIPL byly dříve významný moravský podnik s ročními tržbami kolem tří set milionů korun. Deset let poté, co brněnský krajský soud poslal firmu do konkurzu, jsou v jejím areálu jen opuštěné haly.

„Během těch let zmizelo dva tisíce mrazicích boxů. Správce uvedl, že je nemůže najít. Nemovitosti byly prodány hrubě pod cenou, aniž by je správce vůbec navštívil,“ uvedl advokát společnosti MIPL Jan Kazík.

Rozhodnutí v rozporu s rozvrhem práce

Do konkurzu poslala firmu brněnská soudkyně Eva Krčmářová. Podle současného rozhodnutí to bylo v rozporu s rozvrhem práce. „Je to velký problém, protože kde jinde než u soudu by se měly dodržovat zákony,“ sdělil ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO. „Zásadně nás to poškodilo, protože kdyby to dostala jiná soudkyně, tak by ten konkurz měl úplně jiný postup,“ uvedl advokát Jan Kazík.

Podle názoru krajského soudu však byly případy rozdělovány správně. „Věc padla do senátu v souladu s tehdy platným rozvrhem práce a opatřením tehdejšího předsedy krajského soudu,“ sdělila mluvčí soudu Simona Pešková.

Kauza soudce Jana Kozáka

Soudci brněnského krajského soudu figurují i v dalších dvou kauzách. Exšéf Pořízek v případu předraženého justičního paláce a bývalý místopředseda pro konkurzy Jan Kozák zase čelí kvůli údajné manipulaci se spisem kárnému řízení a ministr Pelikán ho zprostil funkce.

Transparentní přidělování kauz na soudech chce ministerstvo spravedlnosti řešit generátorem kauz, tedy náhodným výběrem soudce přes počítač.

„Byl by nemanipulovatelný a poskytoval by jasnou historii, takzvaný lock, jak se ty věci přidělují,“ řekl ministr Pelikán. Zavedení takzvaného elektronického generátoru kauz je součástí novely občanského soudního řádu, tu už v prvním čtení schválili poslanci a teď ji projednávají ve výborech.