Sobotka: Nestojíme o Evropu více rychlostí

Praha nestojí o model vícerychlostní Evropské unie, který jako jednu z možností pro budoucnost společenství nabídl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Na jednání evropského výboru horní komory to senátorům řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka s tím, že o budoucnosti EU by komise rozhodovat neměla.

Koncepci, podle níž by se různé členské země integrovaly různými rychlostmi v rámci EU, prosazují některé státy v čele s Německem a Francií. Chtěly, aby se pojem vícerychlostní Evropy zapracoval do deklarace, kterou by šéfové států a vlád EU schválili na sobotním slavnostním setkání v Římě.

Unie na něm chce při příležitosti 60. výročí začátku evropské integrace především demonstrovat jednotu. Sobotka proto předpokládá, že chystané prohlášení bude spíše obecné. „Pozice České republiky do této chvíle je taková, že my to nevítáme – to znamená, že my nevítáme vícerychlostní Evropu,“ uvedl premiér. Připomněl, že podobný postoj mají další státy Visegrádské skupiny, tedy Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Sobotka: Juncker dal jen podklad, rozhodnout musí Evropská rada

Návrh šéfa Evropské komise označil premiér za technický podklad s variantami budoucího vývoje EU. Rozhodnutí by mělo být na členských státech a jejích představitelích v Evropské radě a Evropském parlamentu. Sobotka by chtěl posílit roli Evropské rady (zasedání vrcholných představitelů jednotlivých zemí) s ohledem na to, že své závěry přijímá dohodou a jedna skupina států v ní nepřehlasovává druhou.

„Velmi bych uvítal, kdyby si Česká republika v příštích měsících ujasnila, co je z hlediska jejích národních zájmů lepší – jestli se snažit držet Evropu co nejvíce celistvou, anebo jestli na to rezignovat a připustit, že Evropa je stále více vícerychlostní nebo vícevrstvá,“ uvedl Sobotka.

Česko by podle něj například nemělo ztratit kontakt s rozhodovacími procesy v eurozóně, jejíž stav ovlivňuje i českou ekonomiku. Podle předsedy evropského výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL) se vliv „neeurozóny“, tedy států bez společné evropské měny, brexitem snížil a je třeba obnovit debatu kolem zavedení eura v ČR.