Na umělý sníh brala třetina lyžařských areálů z přírody víc vody, než směla

Téměř třetina lyžařských středisek  spotřebovala na umělé zasněžování více vody, než měla povoleno. Vyšlo to najevo při kontrolách České inspekce životního prostředí, která se v posledních dvou letech spotřebou vody zabývala a provozovatelům skiareálů udělila pokuty za necelých 450 tisíc korun.

V posledních dvou zimních sezonách navštívili inspektoři životního prostředí 83 lyžařských středisek a provedli v nich 120 kontrol. Zákon podle ČIŽP porušila téměř třetina kontrolovaných, tj. 24 provozovatelů. Většinou areály odebíraly z povrchových nebo podzemních vod více, než měly povoleno vodoprávním úřadem, někteří ale vodu odebírali zcela bez povolení.

Pravomocných je zatím deset udělených pokut v celkové výši 448 tisíc korun. Dalších pět správních řízení ještě pokračuje. „Pět provozovatelů se dokonce dopustilo několikerých porušení zákona,“ upozornila vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Zdeňka Vaňková.

Nejpřísněji inspekce postihla firmu Bobolift, která provozuje krkonošský areál Portášky. Podle inspektorů odebrala z řeky Úpy až o 30 procent vody více, než měla povoleno. Za to provozovatel skiareálu zaplatí 155 tisíc korun. Sportovní klub Nové Město na Moravě pak dostal devadesátitisícovou pokutu za to, že se po odběrech vody pro zasněžování dostala hladina rybníku Koupaliště 40 centimetrů pod maximální povolený pokles.

Nadměrné odběry vod pro zasněžování mohou poškodit faunu a flóru vázané na vodní prostředí. „Může také dojít například ke snížení samočisticích schopností řek,“ dodala Vaňková. Inspekce kontroluje dodržování vodního zákona dlouhodobě, a to nejen v zimě. V létě se věnovala kontrolám odběrů vod z českých řek malými vodními elektrárnami. Loni zákon porušilo 18 procent z nich.