Zelený zákal člověk nemusí hned poznat, rizikem je i nízký tlak

Události: Zelený zákal člověk nemusí hned poznat, důležité jsou prohlídky (zdroj: ČT24)

Se zeleným zákalem se v Česku léčí víc než 350 tisíc lidí. Podobný počet lidí jím pravděpodobně trpí a neví o tom. Rizikovými faktory je obezita, cukrovka, vysoký cholesterol a nízký krevní tlak. Onemocnění nejčastěji propuká u lidí po čtyřicítce, proto se právě u nich doporučují častější preventivní prohlídky, při kterých oční lékaři snadno onemocnění odhalí.

Glaukom neboli zelený zákal je závažným očním onemocněním a je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě. 

ZKUSTE SI GLAUKOMOVÝ TEST

Jeho typickými příznaky jsou skvrny v zorném poli, které se postupně rozšiřují. Zrádnost spočívá v tom, že mozek neviděnou oblast doplní barvami ze zdravé části zorného pole. I proto se zelenému zákalu přezdívá tichý zloděj zraku. Než člověk zjistí, že má s očima potíže, může ztratit až 40 procent vidění.

Zákal přitom jednoduše odhalí pravidelné prohlídky u očního lékaře. Vyšetření je bezkontaktní, rychlé a bezbolestné. Lékař při něm pacientovi změří hodnotu nitroočního tlaku a zkontroluje zrak i pomocí dalších měřicích přístrojů. Právě vysoký nitrooční tlak postupně způsobuje odumírání zrakového nervu. Změny jsou už nevratné.

„Funkční změna, která u pacienta nastane, už se nevrátí zpátky. Jsme schopni onemocnění udržet v kompenzované fázi, ale jen v takovém stupni poškození zrakových funkcí, s jakými pacient přijde,“ vysvětluje vedoucí Glaukomového centra ÚVN Petr Výborný.

Zelený zákal je možné léčit kapkami, které nitrooční tlak snižují, laserovým zákrokem nebo operací.

  • Věk – u lidí starších 40 až 45 let je riziko vzniku zeleného zákalu vyšší. 
  • Dědičnost – vědci již identifikovali několik genů, které mohou znamenat vyšší riziko zeleného zákalu pro své nositele. Riziko onemocnění je větší, pokud má zelený zákal již někdo z vašich příbuzných.  
  • Rasa – u černochů se zelený zákal vyskytuje 4,5x častěji než u bělochů.  
  • Vady zraku – především silně krátkozrací lidé mají zvýšené riziko vzniku zeleného zákalu. Do jisté míry to platí také o dalekozrakých.  
  • Poruchy krevního oběhu – zelený zákal se častěji rozvíjí u lidí, kteří trpí výrazně nízkým krevním tlakem (zde je to tedy opačně než u tlaku nitroočního!). 
  • Poranění oka – při některých poraněních oka může dojít ke změnám, které později zapříčiní vznik zeleného zákalu.
  • Zdroj: zeleny-zakal.cz

Uložit