Lísky a olše odstartovaly pylovou sezonu. Alergikům nastávají potíže

V Česku začala pylová sezona. Státní zdravotní ústav zjistil v ovzduší zvýšený výskyt pylů olše a lísky. Ty bývají příčinou prvních větších alergických potíží. Nově mohou alergici aktuální pylovou situaci sledovat pomocí mobilní aplikace, kterou vytvořilo Medicínské centrum Praha. V aplikaci pacienti s alergiemi zaznamenávají průběžně svůj zdravotní stav.

Podle Víta Petrů, předsedy České společnosti alergologie a klinické imunologie, není letošní začátek pylové sezony brzký. „Před několika roky už v polovině února chodili pacienti s potížemi, letos to bylo díky silné zimě až začátkem března,“ sdělil Vít Petrů.

Intenzita potíží způsobených pyly lísky a olše je závislá na počasí. Je-li sucho a větrno, projevů alergie přibývá. Vít Petrů předpovídá, že ordinace alergologů se zaplní, až rozkvete bříza, tedy v polovině března.

Alergii lze jen tlumit

Pylovým alergenům není možné se vyhnout. Projevy alergie lze jen tlumit antialergickými léky, tabletami, očními kapkami či nosními spreji. Vít Petrů upozorňuje, že nejvíce pro prevenci projevů pylové alergie udělal ten, kdo byl již od zimních měsíců nastaven na léčbu alergenovou imunoterapií, která jako jediná dovede zabránit projevům alergie, nebo je alespoň významnou měrou tlumí.

Medicínské centrum Praha vyvinulo pro letošní pylovou sezonu aplikaci, v níž může pacient průběžně zaznamenávat svůj aktuální zdravotní stav. Výsledkem by měl být roční přehled průběhu alergií, který může lékařům pomoci v hledání účinnější individuální léčby pro příští rok.

„Aplikace by měla alergikům pomoci vyřešit také náhlé zdravotní komplikace, když jsou například na dovolené. Aplikace jim pomocí GPS najde nejbližšího lékaře nebo lékárnu a pacient tak rychleji dostane potřebné léky,“ uvedla Jitka Kubalová z Medicínského centra Praha. Nově aplikace nabízí zdravotní záznam o poštípání hmyzem, včetně klíšťat.