Sobotka v nové roli ministra průmyslu: Začne tlačit na operátory i na dostavbu Dukovan

Sobotka představil priority na ministerstvu: Tlak na operátory i dostavbu Dukovan (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) představil priority, které bude prosazovat v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Vedle tlaku na operátory se chce věnovat čerpání evropských fondů. Jeho tématem bude i dostavba Dukovan a digitalizace průmyslu.

Sobotka ve středu dočasně převzal řízení ministerstva. V budově se setkal s dosavadním ministrem Janem Mládkem (oba ČSSD) a jeho náměstky. Mládkovi poděkoval za velký kus práce, který na ministerstvu odvedl, a rovnou rozdal i nové úkoly. 

„Velmi intenzivně se chci osobně angažovat při prosazení novely zákona o elektronických komunikacích. Byl bych rád, kdyby už 8. března byla na vládě,“ řekl na tiskové konferenci. Novelu by pak chtěl Sobotka schválit ve zrychleném čtení. Na pátek proto svolal do sněmovny poradu všech parlamentních stran, kde chce požádat o podporu.   

V nejbližších dnech plánuje Sobotka také schůzku s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jánem Štullerem. Chce s ním hovořit zejména o dostavbě bloku dukovanské jaderné elektrárny.

V operačním programu ministerstva je 12 miliard

Premiér se chce věnovat i evropským fondům. Resort se proto obrátí na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) kvůli technickým řešením při jejich čerpání. Operační program spadající pod ministerstvo průmyslu spravuje 1800 projektů, letos by z něj mělo být proplaceno 12 miliard korun.

Sobotka požádal o Mládkovo odvolání minulý týden. Prezident Miloš Zeman mu vyhověl. Resort chce Sobotka řídit dočasně, nového ministra plánuje prezidentovi navrhnout po sjezdu ČSSD, který bude 10. a 11. března.  

Zatím není jasné, kdo bude nový ministr. Spekuluje se o tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi (ČSSD), někdejším ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi (ČSSD) nebo Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi. „Chci, aby to byl člověk, který bude mít dostatečné zkušenosti, manažerské dovednosti a budu si u něj jist tím, že tu agendu bude zvládat a organizovat,“ uvedl premiér. Nevyloučil, že by mohlo jít o nestraníka.