CVVM: ANO by v únoru jednoznačně vyhrálo volby. Prošla by i TOP 09

Hnutí ANO by v únoru se ziskem 31,5 procenta hlasů jednoznačně vyhrálo sněmovní volby. ČSSD by skončila druhá, její podpora ale vzrostla. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti lednu mírně ztratila KSČM, stále ale udržela třetí pozici následována ODS. Do sněmovny se probojovali také lidovci a TOP 09.

ANO by v únoru získalo o půl procentního bodu méně než v lednu. Podpora ČSSD podle modelu naopak vzrostla z 19 na 20 procent.

O tři procentní body přišla oproti minulému měsíci KSČM, které by nyní dalo hlas 10,5 procenta voličů. Jen těsně za komunisty skončila ODS s deseti procenty, jež si tak oproti lednu o jedno procento polepšila.

Stejné vylepšení zisku jako ODS zaznamenala KDU-ČSL, a to na devět procent. Pokud by šli lidovci do voleb se Starosty a nezávislými, jak o tom obě uskupení uvažují, hnutí by přidalo jedno procento. Také TOP 09 by aktuálně zopakovala lednový zisk 6,5 procenta.

Z ostatních uskupení by měli nejblíže k pětiprocentní hranici a tím i k poslaneckým mandátům hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a Piráti shodně se třemi procenty hlasů. Strana zelených by dostala 2,5 procenta hlasů, Úsvit-Národní koalice procento.

Průzkum probíhal od 6. do 19. února a zúčastnilo se ho 1023 respondentů.