Předvolební pakt: Lidovci začínají vyjednávat s hnutím STAN

Pro volby chtějí lidovci a STAN jednat o společné koalici (zdroj: ČT24)

Lidovci nabízejí členům hnutí Starostové a nezávislí (STAN) volební dvoukoalici. KDU-ČSL se na tom shodla při celostátní konferenci v Brně, kde byl osobně přítomen také šéf STAN Petr Gazdík, který se případné dohodě o koalici nebrání. Rozhodnutý ihned jednat je také 1. místopředseda STAN Vít Rakušan.

„Seznámíme je s detaily s tím, že se budeme bavit, jestli tato přímá otevřená koalice je něco, o čem by s námi Starostové a nezávislí chtěli vyjednávat,“ doplnil. „V žádném případě to nezamítáme hned na začátku. Začneme jednat o tom, jestli je to přijatelné i pro Starosty a nezávislé,“ řekl ČT Rakušan.

Debata byla podle Bělobrádka otevřená a zazněly nejrůznější názory na spolupráci. Jak Bělobrádek uvedl, pro usnesení hlasovalo 86 procent přítomných. „To je poměrně silný mandát, abychom o této formě volební koalice vyjednávali,“ řekl. Pokoření desetiprocentní hranice je podle něj realistické a nálada ve straně je vzhledem ke zvolené formě spolupráce bojovná.

ZÁZNAM: Lidovci chtějí nabídnout hnutí STAN volební koalici (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová také dává přednost vzniku koalice. „Třetí síla by měla mít ambici získat více než 10 procent, a proto by byla legitimní koalice. Na integrované politické hnutí je podle mého názoru trochu málo času,“ řekla novinářům Roithová.

První místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka výsledek konference považuje ze velice dobrý a odvážný. „Na druhou stranu, pokud tady mluvíme o tom, že chceme postavit výrazný subjekt, který by nabídnul alternativu vůči ČSSD a ANO, tak si myslím, že tohle je opravdu správná cesta,“ řekl novinářům.

V případě vzniku nového subjektu nebo nasazení zástupců STAN na kandidátky lidovců by stranám pro vstup do sněmovny stačilo pět procent hlasů, v případě volební koalice by se klauzule sčítaly.

Reportáž: STAN a KDU-ČSL jednaly o spolupráci (zdroj: ČT24)

Lidovci před sobotním jednáním zmiňovali i možnost vzniku společné integrační strany pro volby do Sněmovny, kterou už dříve schválil výbor STAN, nebo pozvání zástupců STAN na lidovecké kandidátky. Šéf STAN Gazdík dorazil na dnešní jednání lidovců a s novináři hovořil o vytvoření integrační strany i koalice. Vyloučil ale to, že by byli zástupci STAN na kandidátce jiné strany.

V regionech lidovci určitou formu spolupráce většinou podporují, často ale odmítají možnost vytvoření integrační strany. Kraje se většinou obávají toho, že by v takovém případě KDU-ČSL jako značka ve volbách vůbec nefigurovala a nová strana by se nestihla u veřejnosti vžít.

Gazdík: Česká politika se začíná měnit odspodu (zdroj: ČT24)

STAN s KDU-ČSL začaly o spolupráci jednat v prosinci. Bělobrádek minulý týden v dopise straníkům napsal, že kandidátky by se sestavovaly podle síly obou uskupení v jednotlivých krajích.

Bělobrádek v dopise také uvedl, že lidovci nebudou se STAN spolupracovat za každou cenu. KDU-ČSL podle něj bude žádat, aby kandidáti za STAN nehlasovali v rozporu se zásadními etickými hodnotami KDU-ČSL.